”Dags att spänna bågen”

Aftonbladets Robert Collin om att Spykers vd har varit på besök i Trollhättan

MOTOR

General Motors vill hellre lägga ner Saab än sälja till Spyker. Därför flög Spykers vd till Trollhättan i morse för att träffa de anställda och gemensamt sätta press på GM.

De anställda, både på golvet, bland ingenjörerna och i ledningen ställer just nu det sista hoppet till Spyker. Därför är det viktigt för Victor Müller att träffa företrädare för Saab, och bilda en enig front mot direktörerna i Detroit.

Saab hoppas att även regeringen ska agera, men hittills har inga sådana signaler kommit: "Det är GM som är ägare, och GM bestämmer vad som ska hända med Saab", säger Jöran Hägglund.

”Det här kan bli mycket bättre”

Jag pratade med just en person i Saabs ledningsgrupp och han har fullt förtroende för att Spykers har ett ärligt uppsåt. "Upplägget ser bra ut, och det finns garantier för att de inte är ute efter att plundra bolaget på tillgångarna", säger han och fortsätter: "Vi har haft en stor ägare med gediget bilkunnande i tjugo år. Men vad gav det? Ingenting. Vi har fått kämpa för att försöka hävda Saabs intressen, men alltid blivit nertryckta i skoskaften - och fått hålla tillgodo med dåliga globala General Motors-lösningar. Det här kan bli mycket bättre. Trots all osäkerhet."

”Dags att spänna bågen”

Jag har varit tveksam till Spyker, precis som jag aldrig trodde på Koenigsegg. Men om det här är sista chansen, varför ska då Saab inte få den. För "Det är skönare lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge."

Dags att spänna bågen och hoppas att strängen håller!