Körde lagligt men fick dubbla böter

Fälldes av två olika patruller

MOTOR

Bötfälld två gånger för samma orsak - inom en halvtimme - trots att bilfärden var laglig.

Nu ska Uppsalapolisen se om den äldre mannen blivit felaktigt bötfälld.

Niilo Kinnunen i Skutskär var på väg till verkstaden för att byta styrleder på sin bil när han blev stoppad av en civil polisbil.

Poliserna i bilen hade upptäckt att Kinnunens bil fått körförbud. Kinnunen försökte förgäves förklara att han var på väg till verkstaden.

– Men de brydde sig inte om det och skrev ut böter. Och lämnade svärfar kvar vid vägen vid bilen med nycklarna i. Han visste inte vad han skulle göra sen, säger svärsonen Michael Petrini till Arbetarbladet.

Blåljus ända fram till villan

Då valde Niilo Kinnunen att köra hemåt eftersom han inte blivit beordrad att lämna bilen på platsen. På hemvägen dök en annan polisbil upp som med påslagna blåljus körde efter Kinnunen ända hem till villan. Och så fick Niilo ännu en böteslapp.

Enligt lagen får en bil med körförbud köras till verkstad och besiktning förutsatt att skatt och försäkring är betalt.

Svärsonen kritisk

Svärsonen Michael Petrini är upprörd över polisernas ingripanden.

– För det första är det ju tillåtet att köra till verkstan med en bil med körförbud innan den ska besiktigas. För det andra kan de väl inte skriva ut samma böter två gånger? Vad skulle Niilo göra annat än åka hem, när polisen lämnade honom vid bilen med nycklarna i? Han hade inte fått något besked om att han måste lämna bilen kvar där.

Kan skrivas av

Staffan Ström, förundersökningsledare för Uppsalapolisens trafikbrottsutredare, säger till Arbetarbladet att det hela låter märkligt.

– Det låter lite underligt om två polispatruller var för sig skriver ut böteslappar, om det skulle ha gått till så som Niilo Kinnunen berättar.

Ström har ännu inte hela bilden klar för sig, men enligt honom lutar det åt att böterna avskrivs och att ärendet granskas.