Officiell: Ferrari 599 GTO

Premiärvisas i Kina

MOTOR

Nu finns den ”på riktigt”. Ferrari 599 GTO har offentliggjorts och ska premiärvisas i Kina slutet av april.

Förmodligen är det redan alldeles för sent att lägga bud på bilen. Bara 599 exemplar ska byggas och även om Ferrari inte släppt någon officiell prislapp på 599 GTO så lär de få bilarna redan vara sålda. Synd, jag som just tänkte öppna plånboken…

V12 med anpassat ljud

GTO är en modellbeteckningen som förpliktigar. Legenden 250 GTO får nu en namne i 599 GTO, en specialmodell av Ferraris Grand Turismo med frontmonterad V12-motor.

Just motorn är en av alla de detaljer som ingenjörerna i Maranello slipat på. Den är fortfarande på sex liter men lämnar nu 670 hästkrafter och ljudet vid 8 250 varv lär inte lämna någon oberörd. Enligt pressmeddelandet har man arbetat mycket med att balansera ljudet från insuget och avgasrören för att få det optimala motorljudet i kupén. Så omtänksamt.

Snabba växlingar

Växellådan har samma optimering som banbilen 599XX som GTO delar vissa detaljer med. Det innebär att växlingarna går på 0,06 sekunder istället för 0,1 sekunder som i vanliga 599 GTB. Flitigt användande av lättviktsmaterial har reducerat vikten med 84 kilo och därmed är GTO den snabbaste gatlegala Ferrarin med 0-100 km/tim på 3,35 sekunder. Toppfarten uppges till över 335 km/tim.