Saab V4 med zuperklös

Värstingen byggs i Östergötland

Illustration: Bo Zolland/Vizualtech
MOTOR

Saab och retrodesign är en het kombination just nu.

Det är inte bara nya ägaren Spyker som har idéer kring gamla Saabar.

Bilbyggaren Per Strömqvist tänker göra sin version av trotjänaren 96 V4.

Saab 96 V4 från 1970-talet.

För några dagar sedan avslöjade Saabs nya ägare och Spykers vd Victor Muller att att han gärna vill göra en retroinspirerad Saab. Bilen kommer att låna drag från Saab 92, en modell från slutet av 1940-talet.

Ny taklinje

En annan som uppenbarligen är förtjust i klassiska Saab-former är bilbyggaren Per Strömqvist i Boxholm. Enligt uppgift har han i flera år planerat att bygga en Saab V4 av modernare snitt. Idén blev till slut verklighet sedan Jan fått kontakt med designern Bo Zolland på Vizualtech i Umeå. Zolland ligger bakom designen till flera uppmärksammade Volvo-bilar.

I Bo Zollands design har b-stolpen tagits bort och bilen får två sidorutor. Karossen har breddats rejält och taket har fåt en ny linje i några av versionerna.

V4 dubblas

Tydligen ska V4-motorn ut och en V8 på 600 hästar med kompressor åker in. Bakvagnen byts ut mot en med individuell upphängning. Inredningen lär bli i kolfiber.

Bilen väntas bli klar i början av 2011. Tills dess får vi njuta av Bo Zollands läckra skisser på Saaben i olika versioner.