Här kör Robert Collin halvblind - helt lagligt

Får synen nedsatt till lägsta tillåtna nivå med linser

MOTOR

Att köra halvfull är förbjudet.

Men att köra halvblind är tillåtet.

EU-anpassningen sänkte synkraven på 1980-talet – utan att någon funderade på hur det påverkar körningen.

– Skrämmande, säger optikerna Stefan Larsson och Anna Remahl.

Synskärpa mäts i enheten visus på en logaritmisk skala där talet 1 är normalsyn. De gamla svenska reglerna, från 1923, krävde en kapacitet på minst 0,7 visus (motsvarande ungefär -1,25 dioptrier) för att slippa notering om glasögon.

Men för att anpassa nivån till EU sänktes kraven 1984 till 0,5 visus. Den siffran motsvarar cirka -3 dioptrier i glasögonstyrka, enligt Stefan Larsson.

– Det räcker alltså att ha 0,5 visus för att få körkort utan notering om glasögon. Dessutom får alla sämre syn med åren och många tar ju körkort när de är 18, säger han.

Sämre mörkeseende

– Det betyder att många kör omkring utan att kunna läsa vägskyltar, utan att kunna utskilja detaljer i omgivningen, utan att se skillnad mellan ett barn och en brevlåda.

– Och mörkerseendet försämras ännu mer, säger Anna Remahl.

Därför gör de båda nu sin magisteruppsats på Karolinska institutet om dålig syn och bilkörning. 15 försökspersoner har provat ut linser som minskar synskärpan till lagens lägsta gräns och har sedan fått köra ett par slingor med sin vanliga syn och linserna.

– Alla körde sämre. De fick problem att läsa skyltar, de fick svårt att fokusera om från att se långt fram till att titta på bilens instrument och de kände sig osäkra och framför allt blev de upprörda över att folk med så dålig syn finns runtomkring oss i trafiken.

Finns ingen forskning

– En del invände att vårt försök inte är verklighetstroget. Att det är skillnad mellan att få synen successivt försämrad under åren jämfört med att sätta på linser. Men i så fall skulle vi ursäkta mångåriga alkoholister också, säger Stefan Larsson som tänker följa upp det här projektet med en doktorsavhandling.

– Det som förvånar mig är att det inte finns någon forskning alls om synen. Det finns statistik om hastighet och alkohol, och många har åsikter om attityder, unga pojkar, äldres nedsatta reaktionsförmåga och mobiltelefoner. Men ingen pratar någonsin om synen. Det är kanske inte tillräckligt sexigt?