Ford Focus RS 500 slutsåld på nolltid

Kompenseras med uppgradering till RS

MOTOR

Britterna köpte alla Ford Focus RS500 på rekordkort tid.

Nu kommer trösten till fartfrälsta högerförare – en uppgradering till ”vanliga” RS som ger samma prestanda som jubileumsmodellen.

Nyheten om att dagens Ford Focus RS skickas till sista vilan i höst med en jubileumsversion ökade bilsuget hos britterna, enligt ett pressmeddelande. Alla 101 bilar (britternas andel av de 500 som ska tillverkas) av jubileumsversionen RS 500 tog slut på några dagar.

Samma prestanda

För att kompensera efterfrågan på RS 500 har Ford tillsammans med företaget Mountune Performance tagit fram en uppgradering till RS för den brittiska marknaden. Satsen ökar effekten från 305 hästar till 350 och ger bilen därmed samma prestanda som jubileumsmodellen RS 500.

I satsen ingår en större intercooler och luftfilter, grövre grenrör, effektivare bränslepump och uppraderad mjukvara. Satsen är den enda officiellt godkända uppgraderingen för RS vilket gör att Fords fabriksgaranti gäller efter modifieringen.

Pris: 24 000 kronor

Priset för uppgraderingen, som börjar säljas i Storbritannien i maj, uppges till ca 2200 pund eller drygt 24 000 kronor.

Ola Norberg på Ford Sverige säger att det för tillfället inte finns några planer på att utföra motsvarande uppgradring i Sverige.

– För tillfället är det endast auktoriserad Ford-verkstad i Storbritannien med licens från Mountune Performance som får göra uppgraderingen för att fabriksgarantier ska gälla. Någon sådan verkstad har vi inte planer för i Sverige just nu. Men jag utesluter inte att det kan bli så. Det är efterfrågan som kan komma att avgöra, säger han.

Grundpriset för Ford Focus RS i Sverige är 310 000 kronor.