Klipparen som ska göra 160 km/t

Brittiskt team ska försöka sätta nytt världsrekord

Foto: Project Runningblade
Föraren och fotografen Don Wales ska ratta superklipparen under rekordförsöket den 22 maj.
MOTOR

Med en schysst gräsklippare blir mattan snabbt snaggad.

Och den här klipparen är lite vassare än andra. För den ska kunna köras i 160 km/tim.

Den 4 juli 2006 satte amerikanen Bob Cleaveland nytt hastighetsrekord med gräsklippare på Bonneville Salt Flats i USA. Han susade fram i över 80 miles i timmen (128 km/t) på saltplatån.

Fyra år senare har ett gäng britter bestämt sig för att radera det gamla rekordet - med råge. Målet är att köra minst 20 procent snabbare än det tidigare rekordet. Så fort tror också Stephen Vokins, chef för Project Runningblade, att deras gräsklippare ska gå.

Projektet består av en handfull hängivna och fartälskare och diverse rekordhållare. Vokins själv har de senaste 25 åren arbetat på ett motormuseum. Han har också skrivit flera motorböcker i och medverkat i brittisk motorpress och i tv-program om bilar.

Nyligen genomgick han nyligen en hjärtoperation. Under tillfrisknandet fick han den galna idén – att slå amerikanens rekord och samtidigt samla in pengar för välgörenhet.

Måste fortfarande kunna klippa

Gängets åk är en modifierad Countax traktorklippare som har försetts med en Kawasakimotor med hemlig effekt. Traktorn har dessutom både breddats och sänkts för aerodynamikens skull.

För att rekordet ska bli giltigt måste traktorn ha klippfunktionen kvar. På tester har klipparen nått över 100 km/t men hastigheter runt 160 km/t är inte helt orimliga. Med plattan i golvet skulle traktorn rent teoretiskt kunna nå klipphastigheter på 2.61 minuter för en fotbollsplan, enligt motorsajten Jalopnik, men den uträkningen bör man kanske inte lita på.

Den 22 maj lär man i alla fall skippa klippförsöken och sikta på att köra rakt fram. Då blir det rekordförsök på stranden vid Pendine Sands i Wales.

ARTIKELN HANDLAR OM