Saab vill öka motoreffekt – men får inte

Och Spyker hoppas sälja både fler sportbilar och Saabar

MOTOR

Saab ha mer kraft i motorerna i sina nya modeller, säger ryktet.

Men det tillåter inte avtalen med GM.

Då kan tredjepartsleverantören Hirsch Preformance vara en lösning.

Saab har nyligen lanserat sin nya 9-5. Bilen är större än tidigare versioner. Nu säger rykten att Saab vill få ut mer effekt från sina motorer. Men det tillåter inte de avtal som gäller fram till 2012 och som reglerar hur motorerna får byggas.

Det gör att Saab tvingas hitta andra lösningar till bilar som fått grövre drivlina.

Hirsch Performance AG

Nu pekas Hirsch Performance AG ut som tänkbar kandidat för effekthöjande komponenter som kan fabriksmonteras av Saab, skriver Autoblog. Företaget har länge haft samarbete med Saab. Hirsch-komponeneterna kan komma att bli aktuella i både europeiska och nordamerikanska bilar.

Eftersom Hirsch inte är så känt utanför Europa eller hos Saab-entusiaster, är det ännu inte bestämt under vilket namn de effekthöjda modellerna ska marknadsföras.

Även Saab Performance Group, SPG, har nämnts som tänkbar samarbetspartner i prestandadiskussioner.

Spyker vill öka

Enligt Bloomberg har också Saabs nya ägare, holländska Spyker, nya planer för sina prestandastinna sportbilar. Spyker vill nästan fördubbla antalet återförsäljare, från 35 till 60, genom att utnyttja alla Saab-handlare. Tanken är att Spyker-bilarna ska fungera som ett blickfång för Saabs utbud och därmed öka försäljningen av 9-3 och nya 9-5.