Bilrutan kan vara en dödsfälla

Slitet glas ökat risk för olycka med 65 procent

Foto: Thinkstock
MOTOR

Din vindruta kan vara trafikfarlig. Ju fler mil bilen rullat, desto högre är risken att slitaget försämrar sikten på grund av bländning. Nya rön från VTI bekräftar faran.

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) satte 24 personer i en bilsimulator och lät dem göra tre test, ett med en oanvänd vindruta, ett med en som gått 15 000 mil och en som använts i 35 000 mil. Två hinder dök upp under varje körning, där en lampa simulerade en nedgående sol.

Resultatet visar att sikten minskade drastiskt när föraren blev bländad genom en sliten ruta. Med den sämsta rutan ökade avståndet för att upptäcka en fara med 121 meter jämfört med den nya rutan, en ökning med 65 procent.

Vill inte dra slutsatser

Men forskarna kan, eller vill, inte dra några slutsatser om efter hur många mils körning en vindruta ökar bländningsrisken så mycket att den bör bytas.

– Nej, det enda vi kan säga är att med de äldre rutor vi använde så är det problem vid motljus, och då redan med den som gått 15 000 mil, säger Anne Bolling vid VTI.

Samma kvalitet

Enligt Per Sjöhult, vd vid Glasbranschföreningen, är kvaliteten på vindrutor i dag i stort sett densamma, oavsett bilmärke och exklusivitet på bilen för övrigt.

Den privatperson som behöver byta ut en sliten vindruta får räkna med en kostnad på mellan 3 000 och 5 000 kronor.

TT