2,5 meter lång och ändå plats för fyra

Peugeot BB1 väckte uppmärksamhet i Rio

1 av 6
 
MOTOR

Den är liten som en Smart, har ett nylle som ex-brottaren Alexandr Karelin och rymmer fura vuxna.

Mesdames et Messieurs – Peugeot BB1.

Den årliga motor- och transportmässan med miljöprofil Challenge Bibendum har nyligen avslutats i Rio de Janeiro. Där ringlade kön lång till att få en provtur med Peugeots nya lilla konceptfordon BB1.

Förutom seminarierna var Peugeots lilla minibil BB1 det som fick mest uppmärksamhet. Bilen har plats för fyra trots att den är bara 2,5 meter lång, enligt Autoblog. Passageraren i baksätet sitter med benen något i sär och på varsin sida om framsätet. Lite som att sitta bakom en mc-förare.

Udda utseende

Lilla BB1 har en klart avvikande formgivning. Vindrutan skjuter ut som ett kraftigt ögonbryn på en fd sovjetisk stjärnbrottare. Det gör att föraren och passageraren i framsätet inte ska uppleva fordonet som klaustrofobiskt.

BB1 saknar traditionell motor. I stället finns et en elektrisk motor på 10 HK i varje hjul, totalt 40 hästar.

– Vi kan garantera en topphastighet på 90 km/t, vilket är mer än nödvändigt för ett sådant fordon, och en räckvidd på 120 km, Marc Bocqué, Peugeots PR-chef

Moppestyre med iPhone

Bilen har mopedliknande styranordning. På styret finns plats för en iPod för kommunikation. Däremot är telefonen inte kopplad till några system i bilen och inte heller till backkameran.

Tack vare sin lilla storlek har BB1 en vändradie på endast 7 meter. Fordonets topphastighet är inte känt . Tanken är att den framförallt snvänds för korta resor i stadstrafik.

Ännu bara två

I dag finns ännu bara två stycken BB1 men Marc Bocqué säger att något liknande kommer att rulla ut ur Peugeots fabrik.

– Jag kan bekräfta att vi kommer att bygga något som liknar BB1. Den största utmaningen nu är att göra den så säker som möjligt.

FAKTA

Fotnot: Bibendum är namnet på däcktillverkaren Michelins maskot som skapades 1894. Challenge Bibendum är en årlig mässa med tonvikt på mijömässigt hållbara transportlösningar.