Polisen gissar farten – du får böter

Polisens bedömning räcker för domstolen

Foto: Stockbyte
MOTOR

Glöm radar, laser och alla andra hjälpmedel polisen behöver för att mäta hur snabbt du kör.

Nu räcker det med en blick.

Vi har alla sett polisen stå vid vägkanten med laserpistol eller en radarutrustning för att mäta hastighet och fälla fortkörare.

Vi har alla funderat över om inte den där mörka Saaben bakom kanske är en trafikpolis som är ute och trålar efter tungfotade.

I den amerikanska delstaten Ohio blir det nu ännu svårare att upptäcka lagens män och kvinnor för alla som kör en bit över det tillåtna.

I onsdags beslutade högsta domstolen i Ohio att det räcker med att en polis bedömer med blicken att en bil kört för fort för att polisen ska kunna bötfälla föraren.

Ska gissa rätt 20 gånger

Det enda som krävs för insatsen är att polisen utbildats vid Ohio Peace Officers Training Academy eller någon liknande utbildning.

Där får aspiranterna gissa på passerande bilars hastighet, samtidigt som en kollega mäter med laser hur snabbt bilen kör i verkligheten. När aspiranten sedan klarat av att vara nära den egentliga farten 20 gånger är han eller hon godkänd att börja jaga fortkörare.

– Innan du godkänns måste du vara hyfsat exakt med bara ögat, säger Larry Shaffer, polis i Cleveland Hights till The Plain Dealer.

Återstår att se om den här metoden är något för den svenska polisen att ta efter.