Skruvad bro lösning på trafikproblem

Så ska kollisioner undvikas i Kina

Foto: NL Architects
MOTOR

Bilister mellan kinesiska fastlandet och Hongkong tampas i dag med ett trafiktekniskt problem.

I ett nytt förslag på en väg över Pärlfloden mellan Macau och Hongkong har de holländska akitekterna NL-Architects kommit på en udda lösning: den skruvade bron.

Länge har man velat förbättra kommunikationen mellan kinesiska fastlandet och Macau på ena sidan och Hong Kongs flyplats på andra sidan Pärlfloden.

Ett av de senaste förslagen på ny väg mellan de två tidigare kolonierna innehåller dessutom en fiffig lösning på ett trafiktekniskt problem.

”Ett land två system”

Efter det kinesiska övertagandet 1997 fick Hongkong behålla sina dåvarande rättigheter under parollen ”ett land, två system” - däribland vänstertrafiken. På kinesiska fastlandet är det däremot högertrafik som gäller.

Lösningen på problemet brev den skruvade bron som gör att körbanorna byter plats med varandra. En bilist som kör på bron på höger sida kör av den på vänster sida.

Konstgjorda öar

Hela byggprojektet är omfattande och innehåller förutom bron även flera konstgjorda öar för biltullar och bussterminaler. Projektet innefattar också en tunnel under inloppet till hamnarna i regionen.

Hongkong-regionen hör till den mest expansiva del av Kina med miljonstäder som Guangzhou (Kanton), Shenzhen, Hongkong samt stora industrier inom textil, elektronik och rederinäring.