Sverige ska bli förebild som elbilsland

Ny satsning ska göra Stockholm utsläpps- och bullerfri om 20 år

MOTOR

Nu ska Sverige bli ett elbilsland.

Tillsammans med Fortum har Stockholms stad tagit fram en plan för att få fler elbilar till huvustadregionen.

Men det behövs en morot.

Mitsubishis elbil iMiev. Foto: AP

För hudstadregionen innebär det att Fortum och Stockholms stad satt upp flera punkter för att visionen Elbilsstad 2030 ska bli verklighet, enligt ett pressmeddelande. Det innebär satsningar för att få elbilstillverkarna att se Sverige som förebild samtidigt som man vill ha huvudstaden utsläpps- och bullerfri om 20 år.

Programmet omfattar bland annat att ge bilisterna tillgång till laddning där man behöver den. Elen i laddstolparna ska komma från förnyelsebar energi.

– För att det ska vara möjligt att erbjuda speciella p-platser för elbilar vill vi ha till en lagändring, säger Marie Fossum, affärsområdeschef för Fortums elbilssatsning.

Enligt henne finns det fler sätt att få fart på elbilsmarknaden.

– Vi vill också kunna erbjuda flera företag att samupphandla elbilar.

Finns det inget för vanliga Svensson i satsningen?

– Norge och Frankrike har valt en annan väg, med olika rabatter, vilket också skulle kunna passa Sverige. Det kräver dock ett mer politiskt beslut, säger hon.

Huvudstadsregionen är ingalunda ensam om att fokusera på elbilar. Även politikerna kommer att få ta del av vad elbilsvärlden har att erbjuda. Branschorganisationen Bil Sweden visar ett 30-tal miljöbilar för makthavarna lagom till sommarens valkampanjer under Almedalsveckan i Visby.

ARTIKELN HANDLAR OM