Tysk premiär på Times Square

Nya VW Jetta visades för nyfikna amerikaner

Foto: VW
MOTOR

Strandkänsla, skyskrapor och rockfestival.

Det var vad publiken fick se när Volkswagen nyligen premiärvisade nya VW Jetta mitt på Times Square i New York under tisdagen.

Biljätten hade minsann inte sparat på krutet när nya Jetta visades upp för nyfikna amerikaner.

Jetta, som sålts under olika namn i flera länder, har i USA alltid hetat Jetta och är där en av de populäraste importbilarna.

Den nya modellen beskrivs med orden ”mer dynamisk upplevelse” och ”mer sportig framtoning”. Nya Jetta delar inte längre några komponenter alls med sitt syskon Golf och blir därmed en mer självständig modell i VW:s maskinpark.

Bilen är större än konceptbilen som tidigare visats i januari. Längden har ökats med nio centimeter.

Väldigt USA-anpassad

Att Jetta är populär i staterna är tydligt när nya modellen ska säljas där med skräddarsydda utrustningsversioner. VW har dessutom utvecklat en andra version av chassiet speciellt för den amerikanska marknaden.

I USA säjls nya Jetta med en turbodiesel på 140 hk. I Europa kommer Volkswagen att introducera sin minsta turbodiesel 105 hk under 2011. I BlueMotion-utförande påstås bilen dra endast 0,41 l/mil.

Kommer 2011

Nya Jetta får Sverigepremiär under nästa år. Priserna för den svenska marknaden är ännu inte satta. I USA däremot kommer bilen att säljas från 16 000 dollar (ca 125 000 kr). Nuvarande basmodell av bilen kostar 184 500 kr i Sverige.