Leveransstrul bromsar Saab

Kan inte tillverka bilarna snabbt nog

MOTOR

Leveranserna kärvar för Saab Automobile så man kan inte producera så många bilar som planerat.

– Men vi ska jobba i kapp, säger Kjell-Åke Eriksson, ansvarig för inköp på Saab.

I helgen hade Saabs återförsäljare öppet hus och visade den för Saab så viktiga nya 9-5. Tanken var att fabriken skulle gå för högvarv just nu. Personalen har ökats med cirka 200 personer för att klara av att bygga så mycket det går på ett skift.

Sedan Saab räddades av den nya ägaren Spyker Cars och fabriken återstartade den 22 mars har takten ökats successivt. Först från blygsamma 100 bilar om dagen, till en dagsproduktion på runt 220 bilar. Planen var att takten skulle ha ökats till drygt 300 bilar per dag i juni.

Försenas

Men nu dröjer det en bit in i juli i stället. Orsaken är att alla underleverantörer inte har hunnit få fart på sin produktion.

– Under vår likvidationsprocess slutade de att färdigställa sin produktionsutrustning och det tar tid att få i gång allt. Vi har drygt 600 leverantörer och 3 000 artiklar bara för den nya Saab 9-5. Det är endast ett par stycken som det krånglar för, säger Kjell-Åke Eriksson.

Han är övertygad om att Saab kan jobba igen förseningen och anser inte att målet att sälja mellan 50 000 och 60 000 bilar i år äventyras.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM