Begagnade bilar billigare i sommar

”Vi kommer att få se fortsatt minskning framöver”

Foto: LASSE ALLARD
– Man märker att det blir billigare och billigare, säger Bashar Saifi.
MOTOR

Går du i bilköpartankar?

Sommaren är rätt tid att slå till, i alla fall om du är ute efter begagnat.

Nu sjunker nämligen priserna.

Foto: LASSE ALLARD
Anders Vestman från Uppsala är på jakt efter en kombi och har fastnat för Volvo V50. ”Vi har hållit på i ett halvår och jämfört priser på nätet”, säger han.

På Upplands motors avdelning för begagnade bilar strosar Bashar Saifi, 36, från Spånga omkring. Han vill byta ut sin Volvo S80 mot en nyare årsmodell, men inte ta några förhastade beslut.

- Köper man begagnat får man nästan samma bil för halva priset. Man märker att det blir billigare och billigare just nu, säger han.

Priset som avgör

För Bashar Saifi är det som för många andra priset som avgör. Enligt bilvärderingssajten bilpriser.se, som tagit fram färsk statistik åt Aftonbladet, kommer priserna på begagnade bilar att sjunka under sommaren.

- Vi har samlat in marknadsdata, vad bilarna finns ute till salu för och inrapporterade försäljningspriser. Sedan har vi gjort en sajt där man kan se vad man ska betala, prutat och klart, säger Jonas Björkman på bilpriser.se till Aftonbladet.

- Vi tror att vi kommer se en fortsatt minskning på begagnat framöver.

Finanskrisen sänkte nybilspriserna

Jonas Bladh är redaktör för Aftonbladet Bil och han är inne på samma linje. Han förklarar att i och med finanskrisen var bilhandlarna tvungna att sänka nybilspriserna. Det innebar att skillnaden ner till de begagnade bilarna blev för liten, vilket sänkte även det priserna.

Men tidigare än vad branschen hade väntat sig återhämtade sig begagnat-försäljningen och med efterfrågan steg priserna igen. Anledningen till att de åter sjunker beror på att allt fler åter köper nya leasingbilar, vilket innebär att fler och fler byter in sina bilar.

- Då stabiliseras marknaden och priserna börjar gå ner, säger Jonas Bladh.

1 av 6 | Foto: PETER GUNNARS
Citroën C3 2005, 9000 mil, 58000 kronor

Här är priser på några modeller: