Mercedes ”Måsvinge” nu som elbil

AMG SLS E-cell – med 526 elektriska hästar

MOTOR

När Mercedes lanserade nya måsvingen SLS AMG meddelades att bilen också skulle komma i en batteridriven version.

Nu är den första prototypen av ”gula faran” klar – SLS E-cell.

Målad i en fruktsmoothie-lyster kallad ”AMG Lumielectric Mango” liknar bilen en ilsken geting som värmer upp vingarna före start. En kvartett elmotorer, en monterad intill varje hjul, ger det bilen totalt 526 hästar och ett vridmoment på 880 Nm, skriver Autoblog. Det lär få den gula faran att vina upp till knappa 100 km/tim på fyra sekunder.

Ny framfjädring

På grund av motorernas placering vid hjulen har framfjädringen bytts ut mot en konstruktion av stötstångstyp.

Drivkällan är en uppsättning lithium-polymer-batterier som är placerade runt kardantunneln och i ett utrymme bakom sätena. Batterieffekten uppges till 480 kilowatt vilket motsvarar 643 hästkrafter. Två separata system reglerar temperaturen på batterier och elsystem och värmer eller kyler dem efter behov.

Ökat marktryck

Den omarbetade fronten och bakvingen, som kan regleras av föraren, ger bilen större marktryck än bensinmodellen med sin V8-motor på 6,2 liter.

Bilen har utrustats med en 10-tums pekskärm för musikanläggning och navigering.

Dyr, dyr...

Enligt uppgift är bilen fullt körbar men kommer fortfarande att genomgå en hel rad tester. Därför dröjer det innan siffror för räckvidd kan presenteras.

Går allt enligt planerna kommer bilen att tillverkas i en liten serie varför priset med största sannolikhet kommer att bli mycket högt. AMG SLS E-cell är planerad att lanseras 2013.