Spara bensin och pengar med mobilen

Virtuellt vattenglas rinner över om du kör som en miljöbov

1 av 4
MOTOR

Ställ ett vattenglas i bilen. Ju mindre du spiller när du kör, desto mer sparar du både i pengar och utsläpp.

Idén är lika enkel som genial. Kör du försiktigt så spar du pengar åt dig och minskar dessutom CO2-utsläppen.

Det virtuella vattenglaset har utvecklats av Toyota i Sverige. Tekniken bygger på den accelerometer som finns i mobilen. Appen mäter hur mycket du spiller i förhållande till körtid och distans. Efter avslutad körning kan du på en karta se var du har kört och hur mycket du spillt på varje kilometer. Även total restid, medelhastighet och bensinförbrukning redovisas.

Utmana varandra

Vill man utmana arbetskamrater eller vänner på att köra snålt kan man skapa en egen profil på nollutsläpp.se, en kampanjsajt för grönare bilism lanserad förra året, där alla resultat kan sparas och jämföras.

Med appen och kampanjsajten hoppas Toyota kunna sprida sin miljövision om att minska den årliga bensinförbrukningen i Sverige med 10 procent och därmed få ner CO2-utsläppen med 2 miljoner ton per år.

Ändrade körvanor

För att nå dit tror Toyota att bilisternas bilvanor måste förändras, framförallt medelålders och äldre förare. För dem tror man att appen gör mest nytta. Men man är också medveten om att det är en gruppen är svagt representerad på Facebook (där appen också lanseras), inte använder iPhone och sparsamt nyttjar nätet.

– Men finns det barn i familjen är det ofta nära till en iPhone och då kan man utmana varandra inom familjen, säger Bengt Dalström, pressansvarig på Toyota.

Appen som är kostnadsfri är på engelska och kommer att finnas i Appstore från och med 22 juni.