Nu visar Volvo upp nya V60

Första officiella bilderna på den nya kombin

1 av 3 | Foto: Volvo
Här är de första bilderna på nya Volvo V60 – som ska vara med coupé än kombi enligt Volvo.
MOTOR

Här är de första officiella bilderna på nästa Volvo-kombi.

Nu väljer företaget att visa upp V60.

Resultatet är en unik sports wagon, i total harmoni med den sportiga utstrålningen, säger Volvos vd Stephen Odell.

Vi har redan sett den på åtskilliga spionbilder, och nu väljer alltså Volvo att visa upp sin nästa modell i all sin glans.

V60 kommer att kila in sig mellan V50 och V70, men bjuda på ”det nya Volvos” sportigare formspråk.

Många av de kunder som fick en förhandstitt på nya V60 under utvecklingsarbetet tycker att den har en minst lika sportig karaktär som nya S60, säger Volvo Personvagnars designchef Peter Horbury i ett pressmeddelande.

V60 är alltså ingen traditionell kombi i den form som Volvo försett oss med genom åren. I stället är det ”livsstil” som gäller.

"Så coupélik som möjligt"

- Formmässigt handlar det om att göra bilen så coupélik som möjligt med den där dosen extra utrymme i behåll. Vår sports wagon har inga ambitioner att vara en traditionell herrgårdsvagn. För den som vill ha riktigt stort lastutrymme finns V70 eller XC70, säger Örjan Sterner som är ansvarig för exteriördesignen av nya Volvo V60.

Tanken är att V60 inte bara ska se sportig ut – den ska också vara lika sportig att köra som dess sedansyskon.

Naturligtvis kommer V60 att vara fullmatad med Volvos säkerhetstänkande, inklusive det nya systemet som själv känner igen och bromsar för fotgängare som kliver ut i gatan.

På motorsidan kommer V60 redan från början med gott om alternativ. På bensinsidan börjar man med T3, 1,6-liters på 150 hästar. Kraftigaste motorn blir T6, rak sexa med 304 hästar. På dieselsidan kommer en miljöklassad 1,6 D Drive på 115 hästar. Toppmodellen är D5, en femcylindrig dubbelturbo på 205 hästar, som uppges ha fina förbrukningen 0,54 l/mil.

Priserna är ännu inte fastställda, men S60 börjar på 270 000 kronor, så räkna med att V60 ligger i den klassen också.