Dagger – bilen som ska spöa Veyron

Amerikaner utmanar Bugatti med superbil – som ska klara 480 km/tim

MOTOR

Här är Dagger GT – en amerikansk superbil som enligt tillverkaren TranStar Racing ska göra 0-100 på under 2 sekunder och ha en topphastighet som ligger på över 480 km/h.

Företaget TranStar Racing består av tidigare NASA aerodynamik-specialister och samma designer (Phil Frank) som stod bakom Saleen S7 Le Mans. Superbilsbygget har även anlitat Nelson Racing Engines och Mendeola Transaxels – så visst låter det hela som en magisk kombination.

Det som ska ge Dagger GT:n sin oerhörda hastighet är en racing-motor helt i aluminium – storleken är inte specificerad, men den ska ha dubbla turboaggregat och kunna drivas av flera olika bränslen. Tillverkaren har inte heller givit några exakta siffror på kraft och prestanda – men säger att de inte kommer att ge sig förens de tryckt upp motorn till 2 000 hästkrafter och över 2 500 Nm i vridmoment.

0–100 på under 2 sekunder

Det låter helt snurrigt med sådana prestandasiffror i en bil, men inte nog med det – de vill att Dagger GT ska ta sig från 0-100 km/h på under 2 sekunder. Och topphastigheten ska vara på över 300 mph – det vill säga närmare 500 km/h (300mph = 482 km/h).

All denna kraft och prestanda låter som lite lätt hybris. Men mer kommer – TranStar vill att bilen ska slå rekord på både Virginia International Raceway och Nürburgring.

TransStar har använt sig av ett stålchassi och en kaross i kolfiber till Dagger GT. Köpare kan sedan beställa bilen i flera olika specifikationer – som ren racingbil i versionerna GT-R för banracing, GT-LS en så kallad land-speed modell och GT-D som ska vara en drag racing bil.

Bygger fem bilar 2011

Gatumodellerna blir GT-S som ska vara en sportig, gatlaglig modell av GT-R samt en mjukare GT-X modell med en lyxigare inredning.

För årsmodell 2011 planerar TranStar Racing att bygga fem bilar – av vilka företaget säger att de redan sålt två. Ytterliggare tio bilar ska byggas till 2012. Och vad är då priset för en Dagger GT? Enligt företaget kommer instegsmodellen GT-S att ha ett listpris som startar på 450 000 dollar, motsvarande 3,4 miljoner kronor.

Felix Björklund, Bytbil.com

ARTIKELN HANDLAR OM