Olja och svett i Västerås

Power Meet lockade tusentals ”amerikanare” till bilträff i solen

1 av 11 | Foto: Foto: Conny Sillén
PRECIS SOM I ”DALLAS” En Cadillac, det hade JR i Dallas. Jan Knudesen från Köping ville ha en likadan.
MOTOR

Chevrolet, Cadillac och Mustang så långt ögat kan nå.

Under tre julidagar förvandlas Västerås till ett Mekka – för raggarbilar.

– Det här är höjdpunkten på året, säger fantasten Conny Dahl.

Med Roy Orbison i högtalarna, avgaslukt i näsan och en kall öl i handen är Conny Dahls humör på topp – trots att det är lördag kväll och han har hållit i gång sedan fyra på morgonen.

Han har lämnat sin Ford Mondeo hemma i Skövde till förmån för en Cadillac ­Deville från 1969, nyligen inköpt från USA. Till Power Meet i Västerås – Europas största bilträff för amerikanska bilar – duger bara det bästa.

Kryper fram

– Grejen är att ha en fin bil. Vi lägger väldigt mycket pengar på vårt intresse, ­säger Conny Dahl, som för dagen lämnat över ratten till vännen Roland Harrysson.

Han bjuder in Aftonbladet att åka med på den klassiska raggarrundan – hundratals, kanske tusentals bilar, som kryper fram i snigeltakt. Det enda smolket i Conny Dahls bägare är de skränande ungdomarna i ”Svenssonbilarna” som stör cruisingen.

– Se, där kommer en BMW och förstör allting, pekar han.

Över 10 000 bilar

Men med över 10?000 amerikanska bilar i staden försvinner den snabbt bakom en rad med Corvetter och Mustanger och glöms bort.

Förra året hade bilträffen besökare från 26 länder, bland annat från Ryssland, Mexiko och USA.

– Amerikanarna åker hit och köper tillbaka sina bilar, svenskarna är världskända för att vara duktiga på renoveringar, berättar Roland Harrysson.

I går rullade den sista raggarrundan innan Power Meet var över för den här gången.