Finska bilmärkesskolan en riktig rrrysare

Känner du igen bilarna?

MOTOR

Lrinckåln ekånttinentaali och Hrrrrrrryssslerrri.

Hört talas om bilarna?

Inte? Häng då med bilintresserade finske mannen när han lär dig klassiska amerikanska motormärken - och några till.

På YouTube läser den skäggige mannen upp amerikanska bilmärken i kameran med själva bilen i bakgrunden. Fast uttalet är något annorlunda än vad vi är vana vid.

Orsaken är att mannen knappt har några tänder kvar. Det, i kombination med hans språkliga ursprung och breda dialekt, resulterar i att han med möda får till de rull-, väs-, och konsonantljud som normalt formas när tungspetsen möter tändernas baksida.

Den tandlösa mannen bakom klippet heter egentligen Kari Tykkyläinen. Han är en motor- och bildintresserad multikonstnär från Pudasjärvi i Finland, 17 mil sydost om Haparanda. Under signaturen Tykylevits har han lagt upp 750 humoristiska klipp på YouTube och blivit ett unikum.

– Om folk skrattar när det går åt skogen för, ja då spelar jag in det och lägger det på nätet så vi kan skratta tillsammans, säger han i en intervju i finsk tv.

”En anna periksi” (jag ger inte upp) är huvudkaraktärens motto i flera av klippen. Och skam den som ger sig. Om de amerikanska bilmärkena var en rrrrysare för den finske konstnären så satte han i alla fall det svenska märket klockrent, med både vokal och gutturalljud: Saab.