Citroën utmanar bland lyx- och sportbilar

Gör verklighet av konceptbilar

1 av 2
Citroën Survolt
MOTOR

Franska tillverkaren Citroëns senare koncept har rosats av publik och kritiker, så pass mycket att biltillverkaren nu jobbar med att förvandla Survolt och Metropolis från koncept till verklighet.

Survolt är Citroëns el-sportbil. För tillfället finns det en fungerande prototyp som förra helgen gav en demonstration på sin kompetens och prestanda då den visades upp under Le Mans Classics. Prototypen har precis som det koncept som visades på Genévesalongen: 300 hästkrafter och 1 000 Nm i vridmoment.

Enligt rykten jobbar Citroën med målsättningen att Survolt ska produceras, om än i en begränsad skala. Den franska tillverkaren har även tankar på att sätt ihop en speciell racingserie för modellen.

Populär lyxmodell

Det andra konceptet som Citroën vill förverkliga är den stora lyxsedanen Metropolis. Konceptet avtäcktes i Shanghai och visade upp hur en stor sedan för den kinesiska marknaden skulle kunna se ut. Konceptet var otroligt populärt, vilket tydligen har gjort att tillverkaren nu funderar på att även visa upp den i Europa.

Citroën C6 var bolagets försök att slå sig in i det tyskdominerade lyxbilssegmentet, ett försök som än så länge inte har fallit väl ut. Om Metropolis blir verklighet som en toppmodell inom DS-serien skulle den kunna axla lyxmanteln och agera murbräcka för att ta Citroën in i klassen. I en intervju med brittiska Autocar berättar chefsdesignern för PSA-gruppen, Jean-Pierre Ploúe, att Citroën måste uthärda för att klara av utmaningen,

Utmanar BMW

"Vi har inte råd att låta Audi, Mercedes och BMW roffa åt sig av Citroëns planhalva, utan att slåss tillbaka och försöka tränga in på deras. Att sälja lyxbilar är just nu inte särskilt lätt i Europa, men jag tror att Citroën har en hel del att erbjuda på den marknaden. En stor, karaktärsstark DS flaggskeppsmodell, vi kan kalla den DS9 som referens till originalet DS19, kan göra storverk för oss".

Om det är så att Ploúe med detta antyder att Metropolis kommer att bli verklighet under namnet DS9 återstår att se – men visst vore det härligt att få se den läckra och eleganta fransosen på gatorna.

ARTIKELN HANDLAR OM