Toyota tvingas åter- kalla 412 000 bilar till

Fortsatt stora problem i USA

Foto: AP
Det är Toyota Avalon som nu återkallas i USA.
MOTOR

Problemen fortsätter för Toyota.

Nu tvingas världens största biltillverkare kalla tillbaka ytterligare 412000 bilar i USA.

Det är 373 000 personbilar av modellen Avalon från 2000-2004 som återkallas efter rapporter om problem med styrningen, som ska ha orsakat minst tre olyckor, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Dessutom återkallas 39000 fordon av koncernens prestigemärke Lexus. Det gäller LX 470 av årsmodellerna 2003-2007, också det för problem med styrningen.

Rekordhöga böter

För bara ett par veckor sedan tvingades Toyota kalla tillbaka över en kvarts miljon Lexusbilar pga motorfel och sedan i höstas har man återkallat cirka 8,5 miljoner bilar världen över. Det har handlat om allt från defekta golvmattor till fel på gaspedalerna och problem med bromsarna.

Trots biltillverkarens försäkran om att ta hand om drabbade kunder så åkte man på rekordhöga böter i USA – motsvarande över 120 miljoner kronor – för att ha agerat för långsamt när problemen med bilarna avslöjades.

Toyota har också mer än 200 stämningar hängande över sig i USA efter alla problem. Stämningarna rör inte bara problemen med själva bilarna utan också minskat värde på begagnat- och aktiemarknaden.