Ryss med amerikanska gener

1 av 6
MOTOR

Vad blir resultatet om man blandar den ryska stoltheten (?) Lada Aleko med en testosteronosande Ford Mustang?

Ladastangen är blandbarnet och ukrainska Andreas Rogotzki är dess fader.

Rogotzki må vara hembygdens stora tuningnamn, men frågan är hur hans anseende blir efter det här. Ladastangen är det bästa av ”ponycars” kombinerat med... Lada.

När det kommer till prestandadelar för en Lada Aleko – finns det inte mycket. Därför tog den företagsamma ukrainaren helt enkelt och la ner många arbetstimmar i kombination med en mängd delar från Ford och skapade en av de första (om inte den första) Lada-baserade muskelbilarna.

Imponerar knappast

Med grund i en femdörrars Aleko från 1986 har Rogotzki skapat vad som framifrån påminner om Fords Mustang. Med en likartad front, strålkastaruppsättning och den galopperande hästen i grillen samt luftintagen på huven, stötfångaren och kjolpaketet andas bilen styrka.

Men för den som tar ett par steg åt sidan, krossas illusionen om att bilen har amerikanskt påbrå. För även om byggaren lagt mycket energi på att bygga om bilen – är det ganska långt kvar innan Ladastangen kommer att mötas av respekt på motorträffar.

Bara 60 hästar under huven?

Bak har bilen fått en spoiler, diffusor och dubbla avgasrör (med extra delning för att se ut som fyra). Huruvida det är originalbilens raka fyra på 60 hästkrafter som sitter kvar under huven är okänt – men trots att prestandan kan ifrågasättas har Ladastangen rönt mycket uppmärksamhet på internet.

Kanske inspirerar den flera till att försöka sig på att uppgradera sin ryska familjebil.

Om du gillar Ford Mustang och vill ha en äkta amerikansk muskelbil, här finns bilar till salu.