Shejkens nya sandleksak

Nissan Patrol med fyra framhjul

MOTOR

”Shejk Hamad Bin Hamdan Bin Mohamed Al Nahyan har skaffat sig en ny bil - igen. En sexhjulig jeep.”

”Shejk...Hama-vem sa du?”

”Shejk Hamad Bin...äh, du vet han med världens största jeep.”

”Eh...jasså HAN.”

Jovisst, det långa shejk-namnet är som taget ur en filmdialog. Och bilen skulle kunna vara hämtad ur en scifi-film från sjuttiotalet eller en katalog med bara-för-att-de-går-att-bygga-saker.

Den märkliga bilen bygger på en Nissan Patrol som byggts om till en märklig sak med dubbla framaxlar där den främre axeln placerats framför kofångaren.

Kan vinklas framåt

Med hjälp av hydraulik kan de dubbla hjulparen vinklas framåt-uppåt så att nosen stiger till väders. Kan vara praktiskt om man vill forcera sanddyner under söndagsutflykten, men knappast en praktisk finess i vårt svenska klimat.

Förutom den udda fronten har bilen försetts med en bred, horisontell dekorrand som mest liknar rottingsitsen på en Bauhaus-stol. Med shejkens kända faiblesse för extraordinära fordon är det rimligt att anta att bilen även invändigt är något utöver det vanliga.

Känd bilsamlare

Abu Dhabi-shejken är sedan tidigare känd för sin stora vagnpark som bland annat innehåller världens största körbara Willys Jeep och värdens största Dodge Power Wagon-pickup med en lägenhet på flaket. Han har flera märkliga fordon i bilmuseet i Abu Dhabi.

Egentligen är Hamad Bin Hamdan Bin Mohamed Al Nahyans Nissan-skapelse inget konstigt. Han har uppges ha deltagit i utvecklandet av terrängfordon (vilket är hans specialitet) tillsammans med Renault och Nissan. Och det lär han ha gjort kostnadsfritt.