Du kan vara oskyldigt dömd för fortkörning

Fysikdoktor: Risk för mätfel i fartkamerorna

MOTOR

En doktor i elektrofysik är bekymrad över rättssäkerheten.

Gäspa inte.

Du kan vara oskyldigt dömd.

Foto: Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON
kamerorna – en kassako Förra året bidrog fartkamerorna till att bötfälla mer än 60 000 fortkörare – om de nu verkligen körde för fort.

Dagens Nyheter har gjort en granskning som visar att tusentals bilister kan ha fått felaktiga fortkörningsböter.

Enligt Kjell Olsson, som är doktor i elektrofysik, finns det flera risker för mätfel i fartkamerorna.

Bland annat kan vibrationer i vägbanan få kamerastolpen att vibrera och extrema väderförhållanden kan bidra till felmätningar på flera kilometer i timmen.

”Gör mig bekymrad”

– De väsentliga felkällorna har inte testats. Därför ger inte fältprovet svar på hur stora mätfelen är. Detta gör mig bekymrad, det är ett stort rättssäkerhetsproblem, säger Olsson till DN.

Fältprovet är ett slags tester som ligger till grund för polisens bevisföring och det är alltså inte tillräckligt tillförlitligt, enligt Olsson och andra experter.

Polisen: Inget problem

Polisen och Trafikverket tillbakavisar dock kritiken och tycker heller inte att det är något problem att tekniken ifrågasätts.

– Jag förstår inte hur det skulle vara ett problem för oss, säger Björn Lindö, ansvarig för trafikfrågor på Rikspolisstyrelsen, till tidningen.

Fartkamerorna har blivit en riktig kassako för staten och bidrog förra året till att bötfälla 64 836 fartsyndare – eller var de verkligen det?