Högre takt hos Saab och Volvo i höst

Hundratalet bilbyggare återanställs

MOTOR

Göteborg (TT)

Inför hösten ökar nu både Saab och Volvo produktionstakten för att möta en väntad försäljningsökning.

Flera hundra har återanställts.

Det värsta stålbadet är över för de än gång svenska biltillverkarna. Till hösten blir det nystart med högre produktionstempo, fler anställda och för Volvo Personvagnars del ny vd när Stefan Jacoby på måndag gör sin första arbetsdag i Torslanda.

– Precis innan semestern ökade vi takten från 38 till 45 bilar per timme. Den beror på att försäljningen har gått upp med 20 procent under första halvåret. Därmed producerar vi ungefär 3 500 bilar per vecka i höst, säger Stefan Elfström på Volvo PV:s informationsavdelning till TT.

Fokus på nya V60

Nästa vecka startar produktionen efter fyra veckors semester. Men redan före semestern anställdes 200 personer på visstid, skriver Dagens Arbete (DA) på nätet. De flesta är montörer och ska få nya modellen V 60 att rulla som den ska innan den når kunderna senare i höst.

– Den börjar produceras i Torslanda vecka 35, säger Stefan Elfström.

Saab Automobile i Trollhättan tycktes förra vintern stå vid avgrundens rand. Men GM lyckades sälja förlustbolaget till holländska Spyker och strax före semestern i somras återanställdes över 200 personer för att möta den ökade produktionstakt som affärsplanen föreskriver.

Återanställningar

På måndag börjar Saab att göra bilar igen, efter tre veckors semester.

– Innan semestern ökade vi från 28 till 39 bilar i timmen, det vill säga lite mer än 300 bilar om dagen, säger Eric Geers.

På Volvo PV i Sverige har totalt närmare 600 personer ny- eller återanställts.

TT