”Volvo ska hållas oberoende från Geely”

Nye Volvo-chefen Stefan Jacoby om sig själv och sina planer för Volvo

Foto: Scanpix
Volvos nye vd Stefan Jacoby höll i dag sin första presskonferens med svenska pressen. Till skillnad från tidigare Volvo-chefer har han valt att bosätta sig nära jobbet - på Hisingen.
MOTOR

Han springer milen på 50 minuter, gillar Kalles kaviar och vill gärna ha en Volvo Amazon i bilsamlingen.

Volvo Personvagnar ägs numera av kineser men har fått en tysk i toppen.

Stefan Jacoby lovar att vässa varumärket – Volvo ska stå för mer än säkerhet.

Huset på västra sidan av Hisingen är redan inköpt och 52-årige Stefan Jacoby ska flytta dit tillsammans med sin brasilianska fru och deras lilla barn. De två tonårsbarnen från ett tidigare äktenskap följer inte med till Göteborg.

– Jag vill bo där jag arbetar, säger Jacoby apropå det ovanliga i att Volvochefer bor nära huvudkontoret.

Hustrun har tidigare bott i Göteborg och pratar svenska.

Ber om tålamod

Eftersom det på onsdagen blott är hans tredje dag på jobbet när Stefan Jacoby möter pressen så ber han om tålamod med exakta planer. Men Volvo ska vara kvar inom premium, utvecklas mer och bli populärare. Inte minst på den kinesiska marknaden.

– Det är ingen mening med att kopiera våra konkurrenter. Volvo måste hitta sin egen väg inom premium. Sedan är frågan om det är enbart lyx eller också andra värden som är mer intelligenta och rationella.

Hans första bil var en VW Bubbla cabriolet 1976. Den tyska folkbilen har sedan dominerat hans yrkesliv. Direkt efter universitetsstudierna i Köln fick han jobb på Volkswagen och olika chefsjobb har flyttat honom runt i världen. Närmast var han vd för VW i Nordamerika.

Frågan som kom i juni om att bli Volvo-vd förvånande honom.

Blev övertygad

– Jag gillade mitt jobb, det var utmanande. Men så fick jag mer information om Volvo och framtidsplanerna. Sedan träffade jag Li Shufu och det övertygade mig definitivt att ta jobbet, säger Stefan Jacoby.

Han har bara gott att säga om den kinesiske entreprenören och ordföranden i Geely Group som fått köpet av Volvo i hamn tillsammans med ett kinesiskt statligt investmentbolag.

– Jag är inte alls rädd för kinesiska ägare. Geely har en djup förståelse för bilindustrin. Det är en fördel jämfört med riskkapitalbolag, säger han.

Stefan Jacoby utstrålar lugn och säkerhet. Låter sig inte ens störas när han mitt under en intervju blir stucken av en geting i tummen. Förklarar att han vill bli bedömd efter sina resultat.

Inget nerköp

Att ha gått från en av världens största biltillverkare till relativt lilla Volvo PV ser han inte som ett nerköp.

– Storlek och volym ger komplexitet och drar ner farten. Här kan vi ha en ledning som är snabb. När vi inte har skalfördelarna måste vi hitta smarta lösningar. Och skapa samarbeten med andra, som vårt systerbolag inom Geely, säger Stefan Jacoby.

Men Volvo ska inte föras ihop med Geelys biltillverkning.

– Det skulle förstöra värdet hos Volvo. Mitt jobb är att utveckla Volvo och det görs bäst genom att Volvo hålls oberoende, säger Stefan Jacoby

FAKTA

Född 10 april 1958 i Hannover, uppvuxen i Bonn. Pappan tjänstgjorde i tyska flygvapnet.

Examen i företagsekonomi vid universitetet i Köln 1985.

Jobb i urval: 1985 försäljningsavdelningen på VW-koncernen i Tyskland, 1988 marknadsavdelningen VW Nordamerika, 1990 ansvarig för VW Audi Nippon i Japan, 1992 VW:s export och försäljning, 1995 VW-ordförandens stabschef, 1997 ansvarig för VW:s verksamhet i Asien och Stillahavsregionen, 2001 chef för Mitsubishi Europa i Amsterdam, 2004 VW:s globale försäljningschef, 2007 vd för Volkswagen i Nordamerika, 16 augusti 2010 vd för Volvo Personvagnar.

Familj: Fru och tre barn.

Intressen: Löpning och matlagning.

Favoritbil: Bentley. "Har sagt att jag skulle ha en innan jag är 50 och nu är jag 52 – det kanske inte blir någon".

Svensk mat han gillar: "Kalles kaviar, skaldjur – ser fram emot krabbsäsongen".

TT