Enklare få lift med stora bröst

Fransk undersökning: Större byst gör manliga bilister mer hjälpsamma

Foto: Thinkstock
MOTOR

Kvinnor får lättare lift än män. Det påståendet verkar vara en vedertagen sanning.

Och att liftarens byststorlek påverkar chanserna till skjuts, kan anses som självklart.

Nu är det i alla fall vetenskapligt bevisat, om man får tro en fransk undersökning.

En man vill ha lift, men ställer sitt kvinnliga sällskap vid vägen med tummen ute.

Så kan en liftarsituation parodiskt gestaltas på film enligt principen att män gärna hjälper en kvinna i nöd.

Att män lätt blir distraherade av kvinnliga former är ett sedan länge känt. I trafiken kan det dock vara en riskfaktor (exempelvis H&M:s julkampanj 1994 med en lättklädd Anna Nicole Smith som påstods få män att köra av vägen).

Kan vara till fördel

Men formerna kan också komma till fördel. Enligt en fransk undersökning, gjord av psykologen och beteendeforskaren Nicolas Guéguen vid universitetet Bretagne-Sud i Morbihan, kan byststorleken vara avgörande om man ska få lift, enligt The Guardian.

I en fältstudie ställde Guéguen en 20-årig vardagsklädd kvinna med a-kupa vid en väg medan hans assistenter i en dold bil räknade hur många av de passerande bilisterna erbjöd skjuts under en bestämd tid. Testet upprepades två gånger med den skillnaden att kvinnan med en special-bh ökade sin byststorlek till b- respektive c-kupa.

Fler stannade

Experimentet visade att chansen till lift ökade med större byst. Av de 268 manliga bilister som passerade erbjöds kvinnan med a-kupa skjuts av 40 dem eller 15 procent. Efter byte till b-kupa ökade antalet erbjudanden till 46 av 256 (18 procent). Flest lifterbjudanden fick kvinnan med c-kupa, 60 av 250, vilket motsvarar 24 procent.

Enligt experimentet påverkades däremot inte kvinnliga förare i samma utsträckning av liftarens byststorlek. Endast 9 procent av dem erbjöd skjuts oavsett liftarens byststorlek. Kvinnliga förare är i regel mer försiktiga vad gäller liftare, vilket också testet visade. Av de 1200 förare som stannade var 774 män medan 426 var kvinnor.

Dino Stén