Volvo stoppar V70 och S80

Klarar inte miljökraven – måste göras om

Foto: Per Bjrn
MOTOR

Volvo V70 och S80 klarar inte miljökraven.

Nu stoppar företaget produktionen för att bygga om bilarna.

De populära Volvomodellerna V70 och S80 ur DRIVe-serien stoppas. Produktionsstoppet kommer att vara mellan mitten av december fram till mitten av maj – orsaken är att motorn inte klarar miljökraven.

Det är nyhetersbrevet Tjänstebilsfakta som har avslöjat att Volvo inte klarar av de striktare utsläppskraven i Euro 5 och samtidigt kvala in i den svenska miljöbilsklassen (koldioxidutsläpp på under 120 g/km).

Konsekvenserna av detta blir att Volvo måste modifiera sina snåldieslar för att de större DRIVe-modellerna V70 och S80 fortfarande ska klara av kraven. Konsekvenser som kommer att bli mycket kännbara för den svenska tillverkaren. V70 har länge varit den populäraste bilmodellen i Sverige och DRIVe-versionen stod i juli för en tredjedel av modellförsäljningen.

Ingen dispens

– Vi beklagar att vi måste ställa in produktionen av Drive-modellerna, säger Volvos presschef Bo Larsen till Tjänstebilsfakta, men vi har problem att lösa Euro 5-kraven och har inte fått dispens av statsmakterna att fortsätta med dagens nivåer.

Att Volvo kommer att få ett ”miljöbils-hål” i sitt modellutbud kommer innebära att konkurrenterna nu får en möjlighet att bryta sig in i tidigare Volvo-dominerade segment – något som kommer att bli kännbart för tillverkaren säger Ronny Svensson, vd för kunskapsföretaget Ynnor.

– Det blir ett tungt slag för Volvo att inte kunna leverera en verkligt efterfrågad miljöbil till landets företag och kommuner på hemmamarknaden. Många stora företag väljer i dag denna bil till sina fordonsflottor dels på grund av dess låga klimatpåverkan, dels på grund av en förmånlig total livscykelkostnad.

Bytbil.com