Nu kommer dieselhybriderna

Peugeot först ut – Morgans Lifecar2 klar om två år

MOTOR

Nästan alla stora biltillverkare har en hybrid i sitt sortiment.

Men bara Peugeot har el- och diesel-kombinationen snart i bilbutiken.

Familjebilen 3008 Hybrid4 kommer under våren och engelska biltillverkaren Morgan släpper den sportiga Lifecar 2.

Morgan Lifecar

Peugeots crossover 3008 kom förra året. Då fanns också en förserie av 3008 Hybrid4 som testades av en lyrisk Robert Collin. Tekniken i nya Peugeot 3008 Hybrid4 bygger på en 2-liters dieselmotor som driver framhjulen och elmotorn som driver bakhjulen. Bilen kan köras med en motor i taget eller med båda, vilket då ger drift på alla fyra hjulen och ett maximalt vridmoment på 500 Nm, (300fram, 200 bak). Totaleffekten blir då 200 hästar där dieseln står för 163 av dem.

Ingen gemensam axel

Motorerna arbetar oberoende av varandra utan gemensam drivaxel vilket sparar utrymme i kupén. Med 3008:s Hybrid4-teknik uppges bränsleförbrukningen hamna på låga 0,38 liter milen trots en förhållandevis stor bil.

Priset på 3008 Hybrid4 är ännu inte satt. Däremot kommer Peugeot 3008 HYbrid4 att tillverkas i Frankrike, i fabrikerna i Mulhouse och Sochaux. Bilen lanseras under våren och sommaren 2011 i Europa.

Bränslecell och kondensatorer

Från andra sidan kanalen kommer fler nyheter om dieselhybrider. Knappt har sportbilstillverkaren Morgan fått hem konceptbilen EvaGT från Pebble Beach i Kalifornien när man meddelar att en annan konceptbil, Lifecar, ska börja tillverkas. Bilen väckte uppmärksamhet då den visades i Genève 2008. Under huven på Lifecar rymdes kombinationen bränslecell med vätgas och kondensatorer som alstrade ström till de fyra elmotorerna.

Som Peugeot

Den nya Lifecar blir inte lika avancerad som konceptbilen. Den får i stället diesel- och el-kombinationen, precis som Peugeot 3008 Hybrid4. Räckvidden för bilen uppges till 1000 miles (1600 km). Gissningsvis dyker en och annan superkondensator upp i produktionsmodellen - för att spara vikt.

Fler modeller

I Pebble Beach avslöjade företagets vd Charles Morgan att bolaget har tre nya modeller som kommer i produktionde närmaste åren. Två av dessa är EvaGT och Lifecar 2 som kommer om två år. Om den tredje sa han inte mycket mer än att det blir en ”kul weekendbil”.

Med sina konceptbilar har Morgan visat att framtidsambitionerna är lika stora byggtraditonen av retro-sportbilar med träram.