Robert Collin kör Ferrari 599XX

16-miljonersåket 599XX som inte får köras på vanliga vägar

1 av 14
599 XX - bara för de välbärgade. Foto: Andreas Hillergren
MOTOR

En Ferrari med två X efter modellnamnet är dels extremt sällsynt, dels extremt dyr.

Det finns 30 stycken Ferrari 599XX, och alla är redan sålda trots prislappen 16 miljoner kronor.

En ägs av en svensk och Aftonbladet har som första tidning fått provköra.

En av Ferraris senaste modeller heter 599. En dussinbil tycker en del, och billig, bara 2,7 miljoner kronor. Därför finns det också en GTO-version som bara tillverkas i 599 exemplar. Den kostar 3,4 miljoner.

Men även GTO är för alldaglig, om man har tillräckligt med pengar. Därför finns 599XX och de 30 ägarna är med i en av världens mest exklusiva klubbar.

Helhelg med kärran

I motsats till sina enklare syskon är XX inte godkänd för allmän väg, bara för bana. Och i priset ingår att få köra sin bil på sju olika racerbanor runt om i världen tillsammans med instruktörer – och de andra grabbarna i klubben.

Ferrari transporterar bilarna till någon av de finaste racerbanorna i Japan, USA eller Europa, ägarna kör en helg, äter gott, bor bra och har barnsligt roligt, och sedan åker de hem till den grå vardagen igen. Nästa vecka möts XX-klubben på Hungaroring utanför Budapest.

Den svenska Ferrariimportören Autoropa har lyckats sälja hela tre stycken av de 30 XX-bilarna. En ägs av en svensk, två av förmögna norrmän och nu i helgen är alla tre bilarna på Ring Knutstorp i Skåne tillsammans med ett par hundra andra Ferraribilar.

Men redan i förrgår fick Aftonbladet alltså som första svenska tidning provköra på Knutstorp. Ja, det hann bli sju varv innan en funktionär med en stor ilsken flagga ställde sig vid bankanten och pekade in i depån.

Värt varenda öre

16 miljoner kronor. Bara motorljudet är värt pengarna. Ljudet när man växlar ner, ljudet när man trampar gaspedalen i botten. Trycket mot ryggstödet och G-krafterna i kurvorna är ren bonus. Och jag bara undrar: är det verkligen tillåtet att ha så här roligt på jobbet? Utan att ens vara med i klubben?

FAKTA

Ferrari 599XX

Motor: V12, 720 hk.

Prestanda: 0-100 går på 3 sekunder, topphastighet 315 km/t

Vikt: 1345 kg (tom tank)

Pris: 16 miljoner kronor