Så stjäl de ditt lyxåk

Med avancerad teknik skapas nya nycklar till ”ostjälbara” bilar

Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
försvinner spårlöst Elektronisk startspärr i bilen är inte längre något som stoppar tjuvarna. Med ny avancerad utrustning kan de programmera nya nycklar, berättar Lars Stervander vid länskriminalen i Stockholm.
MOTOR

Lyxbilarna ska vara omöjliga att stjäla – men försvinner spårlöst och dyker ibland upp utomlands.

Här är förklaringen.

– Med den här utrustningen kan tjuvarna slå ut den elektroniska startspärren, säger Lars Stervander vid länskriminalen i Stockholm.

låser lätt upp bilen Den 1 juli hittade Tullverket den här avancerade elektroniska utrustningen – en sort som tidigare varit okänd. Den är konstruerad för att låsa upp fordon och programmera nya nycklar.

Första halvåret i år stals 6 829 bilar, enligt Larmtjänst. Av dem är 889 spårlöst borta.

De dyraste bilarna har haft elektronisk startspärr som troligen forcerats.

– Vi räknar med att det försvunnit omkring 50 bilar på det sättet till ett värde av nära 50 miljoner kronor de senaste två åren, säger Lars Stervander.

”Vi står för notan”

I höstas försvann tolv Lexus, varav nio fortfarande är borta. Tjuvarna har också tagit olika dyrare BMW-modeller som X5 och X6, men även VW Touareg, Porsche Cayenne och Audi Q7.

– Den som får stå för notan är ju alla vi försäkringstagare. Våra höga premier är inget annat än en extra skatt för att hålla brottsligheten under armarna, säger Lars Stervander.

Den 1 juli i år lyckades dock Tullverket göra ett viktigt tillslag i Frihamnen. En hyrbil hade precis rullat av färjan från Riga när den stoppades – och instoppad i en sovsäck låg tio nycklar till Lexus-bilar.

Dessutom hittades sex utländska registreringsbevis för Lexus och Porsche Cayenne i en resväska.

Och i en påse låg avancerad och tidigare okänd elektronisk utrustning – som visade sig vara konstruerad för upplåsning av fordon och programmering av nya nycklar.

– När nyckeln väl är omprogrammerad kan den låsa och låsa upp dörrarna och starta motorn, säger Lars Stervander.

Organiserad liga

Bilens förare, en 25-åring från Vilnius i Litauen, misstänks ingå i en organiserad stöldliga och dömdes mot sitt nekande till 18 månaders fängelse för förberedelse till grov stöld.

Chassinumren på två av de utländska dokumenten överensstämde med en Lexus LS600HL och en Lexus 450H som stals i Stockholm 16 respektive 19 oktober förra året. En av bilarna har hittats, den andra misstänks vara gömd för vidare transport ut ur landet.

Lars Stervander är nöjd med tillslaget mot 25-åringen:

– Hade han inte tagits är jag övertygad om att en stöldvåg dragits i gång igen.

ARTIKELN HANDLAR OM