Klarade körkortet – på 960:e försöket

Cha Sa-Soon blev hjälte i Sydkorea efter provet

MOTOR

Hade du problem att bli godkänd i körkortsprovet?

Inte i jämförelse med Cha Sa-Soon.

På 960:e försöket fixade hon lappen.

Det finns de som har problem med uppkörningen. Och de som har svårt med teoriprovet. Men knappast någon lär ha upplevt vad 69-åriga koreanskan Cha Sa-Soon varit med om.

Inte mindre än 959 gånger fick hon lämna trafikskolan hemma i Jeonbuk i Sydkorea utan att ha fått med sig något körkort.

Hennes kamp för att få köra bil blev med tiden en stor nyhet i landet. Massor med människor följde hennes kamp för att lyckas.

Började 2005

Och på den 960:e försöket lyckades hon äntligen. Med start på våren 2005 tog hon provet varje dag, fem dagar i veckan. Efter de tre åren drog hon ned lite på tempot och gjorde det bara två gånger i veckan.

Och framför allt är det teorin som varit det stora hindret. Men så plötsligt kom hon över stressen, och då gick också uppkörningen som en dans.

– När hon till slut fick körkortet jublade vi alla och kramade henne, berättar hennes instruktör, Park Su-Yeun, för New York Times.

Fortsatte dyka upp

– Det kändes som en stor sten fallit från våra axlar. Vi kunde ju inte säga till henne att ge upp – hon fortsatte ju bara att dyka upp hela tiden.

I den allmänna upphetsningen över det lyckade provet såg också Sydkoreas största bilkoncern sin chans. Av Hyundai-Kia fick Cha Sa-Soon en Kia Soul, och nu förekommer hon också i reklamfilmer för tillverkaren.

Men framför allt: nu kan hon ta sig fram utan att behöva vänta på bussen.

– Jag ville så gärna ha körkortet så att jag kan köra mina barnbarn till djurparken, säger Cha Sa-Soon till New York Times.

ARTIKELN HANDLAR OM