Havens lyxigaste garage

Strand Craft 166 – 50 meter lyx för 350 miljoner kr

1 av 5
MOTOR

Tycker du att konceptet Strand Craft 122, en lyxjakt på 38 meter med en supersportbil, kändes aningen litet så kan du andas ut.

Nu kommer storasyster Strand Craft 166, ett 50 meter långt fartyg med garage för en superbil.

Svenska duon Kurt Strand och Eduard Grey fortsätter att designa djärva båt- och bilkombinationer för den riktigt köpstarka gruppen.

I juni 2010 lanserades Strand Craft 122, en lyxjakt på 38 meter med garage och supersportbil - båda givetvis med imponerande prestanda. Pris: 25 miljoner dollar och tre års väntan.

Nu kommer uppföljaren Strand Craft 166, ett 50 meter långt fartyg som byggs i Maine, USA, i ett utförande som väcker habegär hos alla Bond-skurkar. Formen påminner mycket om designen hos bilar, fats överförd till fartyg. Det 25 meter långa fördäcket är helt plant men kan öppnas genom att de två luckorna skjuts åt sidorna. Under luckorna döljer sig själva soldäcket med pool och bar.

Höjbar flybridge

För att behålla de slanka linjerna och den låga profilen kan fartygets flybridge, med sitt öppningsbara glastak, och bågen för radarmasterna höjas och sänkas individuellt.

Även invändigt går bil-designen igen hos Strand Craft 166. Rutorna kantas av borstad aluminium, gångarna är upplysta med LED-belysning. Detaljer i hytterna badar i krom och många sittytor i fartyget är klädda i rött läder.

Förutom sällskapsutrymmena rymmer fartyget fem lyx-sviter, alla utrustade med 52-tums B&O-tv och ljudsystem av högsta klass.

Superbil - förstås

Liksom 122:an har 166:an ett minst sagt potent tillbehör: ett garage med en superbil. Den sluttande akterspegeln utgör porten till garaget. Bakom den kommer finns en supersportbil med en 4,3 liters V8:a på 510 hästar och med en topphastighet på 315 km/t. Bilen kommer att byggas av italienska Fioravanti, en bilbyggare med starka kopplingar till Pininfarina och Ferrari.

För extra säkerhet kan alla innerytor i kläs i sk Samurai-läder, en skottsäker textil gjord av Vectran-fiber.

Fartyget drivs med vattenjet ur Rolls-Royce Kamewa-aggregat som i sin tur drivs av dieselmotorer från MTU om 5766 hästkrafter vardera. Dessutom finns en Vericor-TF 50 gasturbin på 5600 hästar för en extra knuff. De över 17000 hästarna ger 166:an en marschfart på 30 knop och topphastigheten ligger kring 40 knop.

35 000 liter bränsle

Båtens bränsletankar rymmer 35 kubik och färksbatten tankarna 5 kubik.

Inte helt oväntat är fartyget avsett för rika köpare i arabländerna. Vem som helst som har tålamod och gott om pengar kan köpa bil- och båtpaketet Strand Craft 166. Priset ligger på 50 miljoner dollar väntetiden är flera år.

ARTIKELN HANDLAR OM