Farthinder en baggis för Race Touareg 3 Qatar

Gatversion av Dakar-vinnaren visas i Qatar

1 av 12
MOTOR

Med tre raka segrar i Dakar-rallyt har Volkswagen visat att man kan ökenrally.

Därför ställer den tyska biljätten ut två speciella koncept-Touareger.

Var? I Qatar, förstås.

Först ut i biljättens showroom i Doha, Qatar, är Race Touareg 3 Qatar, en gatlegal version av tävlingsbilen från Dakar-rallyt. Bilen finns på riktigt fast pressbilderna är datoranimerade. Designmässigt ser bilen mycket ut som förlagan, fast med inriktning åt det praktiska hållet.

Race Touareg 3 Qatar har en 300-hästars diesel på 2,5 liter, 18-tumshjul med guldfärgade BBS-fälgar och hysteriskt luftintag på taket – för AC:n. Prestandan är minst sagt hygglig för en två meter bred koloss som denna, 0–100 km/timgår på 6 sekunder.

Omgjord interiör

Interiören är i princip helt omgjord jämfört med rally-originalet. Endast störtburen är kvar. Recaro-sätena har fått Stealth-liknande formgivning och är klädda i nubuck-läder. Hela kupén andas mer sport än rally med sin blandning av grått, kolfiber och borstad metall.

Race Touareg 3 Qatar finns bara i ett exemplar än så länge men finns det intresse för bilen kan den bli verklighet.

Guld, guld, guld...

Den andra Touareg-nyheter i Doha är Gold Edition. Som du kanske har gissat handlar det om en bil med många förgyllda detaljer. Fälgarna är överdragna med guld, 22-karat, guld för slitagets skull. På övriga ställe är det ännu flottare. Vad sägs om tak- och fönsterlister, ytterspeglar, grillens kanter, växelspaken, radio- och instrumentrattar och givetvis detaljer i stora ratten som VW-loggan och massor av andra detaljer.

Med all önskvärd tydlighet visar VW vilken målgrupp man vänder sig till med dessa konceptbilar, nämligen förmögna köpa i arabländer. Än så länge är det osäkert om det blir fler exemplar av bilarna. Därför är bilarna ovärderliga.

ARTIKELN HANDLAR OM