Minis nyheter för 2011

Starkare dieselmotor, nya färger, trimpaket, exklusiva tillval...

1 av 18
Mini Cooper SD med nya dieselmotorn
MOTOR

Mini Cooper ligger inte på latsidan - i synnerhet inte på insidan.

Nytt för 2011 är bland annat en starkare dieselmotor på 2 liter med 143 hästar och större vridmoment.

Bäst av allt: motorn kan fås till alla modeller.

Mini Cooper har för modellåret 2011 nyheter i nästan alla bilar.

En av de stora nyheterna är den starkare SD-dieselmotorn på 143 hästar och 305 Nm i max vridmoment. Motorn kommer att kunna beställas till samtliga Mini-modeller. Sedan tidigare finns 1,6-litersdieseln på 90 respektive 115 hästar.

Som parhäst till ny SD-motorn finns en manuell sexväxlad låda som gårt att få i automatversion.

Andra finesser är start/stopp-funktion, elektrisk styrservo, indikator för växling med mera. Törsten för nya SD-dieseln varierar beroende på i vilken bil den monteras. I Mini Cooper landar förbrukningen på 0,43 liter/mil och CO2-utsläppet på 114 g/km. Om den monterats i kombiversionen Clubman är motsvarande siffror 0,44 liter/mil och 115 g/km – i båda fallen under 120-gramsgränsen.

Den något större och robusta Countryman finns i både två- och fyrhjulsversion. Med SD-dieseln drar bilen 4,6 respektive 4,9 liter milen. Men då går utsläppen över miljöbilsgränsen och hamnar på 122 och 130 g/km.

Clubman-modellen lanseras också i den exklusiva Hampton-serie som ska föra tankarna till den tjusiga förorten sydväst om London. En Clubman Hampton innebär att bilen kan fås i specialnyanser, exklusiva detaljer både utvändigt och i interiören. Hampton-serien kommer att vara tillgänglig under endast ett år.

Den som föredrar bensinmotorer kan glädjas åt John Cooper Works Tuning Kit - ett paket som ger bilen 200 hästar och 250 Nm i vridmoment. Kraften kan dessutom ökas till 270 Nm med en ”overboost”-funktion. Med nämnda sats klaras rushen från 0-100 km/tim på 6,8. Toppar gör bilen i 238 km/tim. Satsen innehåller också sportavgassystem, bredare hjul och färglada bromsok.

Betyder utseendet mer än prestandan kan man satsa på John Cooper Works Pack som ger JC-stylingen fast utan trim. Då ingår stylingdetaljer som omgjord grill, tonad spoiler fram, 17-tumshjul och aerodynamikpaket. För insidan av bilen ger paketet dynamisk antispinnsystem, elektronisk differential, sportratt samt framhävda detaljer i inredningen.

Ytterligare en nyhet i år är Mini Yours, en serie produkter för att verkligen göra sin Mini personlig. Serien innehåller bland annat utvalda exteriörfärger, fälgar, olika typer av klädsel och färger, eller specialdesignade instrumentpaket.