Gemballas mördare gripen och dömd

Greps och dömdes samma dag – fick 20 år

MOTOR

Den tyske bilbyggaren Uwe Gemballas mördare har gripits, åtalats och dömts till 20 års i fängelse – allt inom 24 timmar.

Uwe Gemballa hittades död i Sydafrika, invirad i plast.

Sydafrikanska Times Live uppger att 28-årige Thabiso Mpshe gripits i fredags i Pretoria misstänkt för mordet på den kände tyske Porsche-trimmaren Uwe Gemballa.

Blott 24 timmar senare hade Mpshe åtalats och dömts till ett 20-årigt fängelsestraff vid domstolen i Johannesburg.

Trots att Gemballas mördare gripits vet polisen ännu inte hur han mördades.

Oklar dödsorsak

Enligt tidigare uppgifter skulle han ha skjutits i huvudet.

– Det är fortfarande oklart hur Gemballa mördades, men det finns tecken som tyder på kvävning. Han hade inga synliga skador, säger Vishnu Naidoo, talesman för den sydafrikanska polisen.

Den snabba rättprocessen i fallet har väckt förvåning vilket också kommenterats i sydafrikansk press. Inga detaljer om åtalspunkterna eller bevisen mot Mpshe har offentliggjorts.

Avslöjar inget

Vishnu Naidoo säger att han inte kan uttala sig om Mpshe ansåg sig vara skyldig eller om han gjort en överenskommelse med polis och åklagare om strafflindring mot att han avslöjar mer om mordet på Gemballa. Därför spekuleras det nu om att polisen ska försöka fånga ännu större fiskar tack vare Mpshes vittnesmål.

– Det skulle inte vara till vår fördel om detaljer kom ut som kan äventyra hela utredningen, säger Naidoo.

Gemballa kom till Sydafrika i ett läge då han behövde kapital. Hans verksamhet i Tyskland var hårt skuldsatt när en tidigare kund, den tjeckiske miljardären Radovan Krejcir, uppgav att han ville göra affärer med Gemballa, bland annat genom att starta Porsche-verksamhet i Sydafrika. Strax efter att Gemballa anlänt till Sydafrika försvann han.

Maffiaboss

Radovan Krejcir pekas också ut som en hårdhänt mafiaboss i Sydafrika, misstänkt för ett antal dödsfall. Han har flera gånger lyckats undvika att bli utlämnad till Tjeckien där han är dömd i sin frånvaro för grova brott.

Krejcir dök tidigt upp i utredningen kring Gemballas försvinnande. När den tyske bilbyggaren senare hittades död föll allt ljus på den tjeckiske affärsmannen.

Gemballas kropp kommer att flygas hem till han anhöriga i Tyskland.

ARTIKELN HANDLAR OM