Varannan vuxen skippar reflex i mörkret

MOTOR

Användningen av reflexer minskar bland vuxna. Men för att ta sig fram säkert i höstmörkret behöver både gående och cyklister reflexer – även i städerna.

Reflex på plagget gör att du syns bättre i mörker.

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har i flera år pejlat reflexanvändningen genom enkäter. År 2007 uppgav sex av tio vuxna att de använde reflex, i år är det bara hälften.

– Man kan med fog säga att det finns en nedåtgående trend i reflexanvändningen bland vuxna, säger Björn Sporrong, barnförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

– Det är också mitt bestämda intryck att det minskar, kommenterar Jan Sandberg, vd hos trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

Nio av tio småbarnsföräldrar är noga med att förse sina barn med reflexer, men redan i lägre tonåren börjar ungdomarna ge sig ut i mörkret utan hjälpmedel för att synas i trafiken. Med reflexer syns man på 125 meters håll från en bil med halvljus, utan är sträckan bara cirka 25 meter.

Enligt undersökningarna är kvinnor bättre än män på reflexanvändning och människor i glesbygd bättre än storstadsbor.

Reflexvästar och reflexer på husdjur har dock blivit vanligare på senare år. Björn Sandberg på NTF har idéer om reflexer på ännu fler ställen – insydda i kläder, som smycken eller på matkassar.

– En del av trycket på kassen kunde göras i reflekterande material, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM