BMW ska serietillverka superhybriden

Vision Efficient Dynamics blir verklighet

1 av 13
MOTOR

BMW kommer att serietillverka sin superhybrid från Frankfurt-mässan hösten 2009.

Det bekräftar den tyske biltillverkaren.

Det har längre ryktats om att superhybriden ska serietillverkas. Redan i februari kunde Aftonbladet Bil berätta om BMW-chefen som under ett test i Portugal avslöjade att Vision EfficientDynamics-.konceptet blir verklighet.

Nu väljer BMW att officiellt bekräfta alla påståendena.

Enligt bayrarna kommer det att finnas en körfärdig prototyp färdig inom kort.

Inget namn bestämt

Vision Efficient Dynamics, hette konceptbilen som visades på mässan. Vad den får för beteckning när den hamnar i butikerna är ännu inte bestämt. Enligt BMW ska det ske 2013 – precis som det tidigare uppgetts.

Från konceptbilen behåller man upplägget med en trecylindrig turbodiesel och två elmotorer som ger en total effekt på 356 hästar och 800 Newtonmeter vridmoment. Topphastigheten uppges till 250 km/t och accelerationen från 0 till 100 km/t går på 4,8 sekunder.

Fem mil på en laddning

Enligt BMW:s kalkyler drar bilen 0,38 liter/mil när den körs på diesel och CO2-utsläppet blir då på 99 gr/km. Elmotorerna driver var sin axel och bilen är därmed konstant fyrhjulsdriven vid behov. Eftersom bilen också är en laddhybrid kan den köras fem mil på ren batteridrift. Det låga luftmotståndet på 0,22 bidrar till att bilen kan körs snålt.

Delar av mässbilens stora glasytor kommer att bytas ut mot plåt av säkerhetsskäl.Däremot verkar man behålla de fyra sätena Lambo-dörrarna.

ARTIKELN HANDLAR OM