Kungens kompis säljer sina lyxbilar

25 Ferrari och andra superbilar ska bort

1 av 18
Ferrari Enzo
MOTOR

En påstådd mäklare på Nya Zeeland har fått uppdraget att sälja 25 Ferrari, 3 Lamborghini, en unik Cizeta, samt flera andra sportbilar för en kunds räkning.

Nu pekas kungens kompis, sultanen av Brunei, ut som säljaren.

Enligt mäklaren har bilarna en gång i tiden levererats direkt från fabriken till säljaren och har knappt körts efter det.

Bland de 25 Ferrari som nu ska säljas finns bl a en Ferrari Enzo, en F50, en F40, några Daytonas, en 355 i racingversion och en 456 GTA 2+2.

Samlingen innehåller också några riktigt sällsynta bilar. En ItalDesign Nazca V12, en av tre prototyper, går för 1,25 milj NZD (ca 7 milj kr) och en blå Cizeta V16 från 1993, en av de 8 som tillverkades, går för fyndpriset 600 000 NZD (3,4 milj kr).

Sultanen pekas ut

Men vem är det som säljer? Knappt använda, exotiska bilar och dessutom 30 stycken från samma ägare. Allt tyder på att det är sultan Hassanal Bolkiah Muizzadin Waddaulah av Brunei, som är säljaren. Förutom som regent i ett litet rikt oljeland är han känd som en ytterst förmögen bilsamlarem med flera tusen bilar i sin samling.

Sultanen ska tidigare ha haft två stycken av ovan nämnda Cizeta, en svart och en blå. Nu är en blå till salu vilket stärker misstankarna om att det är sultanen som städar i garaget.

Kan vara brodern

Sultanen har väl egentligen ingen ekonomisk anledning till att göra sig av med bilarna.

Därför spekuleras det också i att det är sultanens bror Jefri Bolkiah, även kallad ”Playboy-prinsen”, som vill sälja sina bilar. Jefri har anklagats för att ha undanhållit och förskingrat tillgångar. Han ska också ha dragit på sig en stämning frör obetalda advokatskostnader

Finns på Nya Zeeland

Motorsajten Jalopnik uppgav först att bilarna lär finnas i en byggnad på Nya Zeeland. Nya uppgifter säger dock att bilarna står hos en bilhandlare i SIngapore, vilket verkar rimligt. Landet har flera samarbeten med det Brunei. Bland annat har Singapore en militär träningsanläggning och flera helikoptrar staionerade i sultanatet.

ARTIKELN HANDLAR OM