Unika Ferrari-samlingen finns i Singapore

Ägs av en bilhandlare som vill sälja bilarna

1 av 16
Ferrari Enzo
MOTOR

Mycket tyder på att den mystiska Ferrari-samlingen som är till salu inte alls finns på Nya Zeeland utan i en fastighet i Singapore.

Delar av den visades upp redan för två år sedan av ägaren, en ansedd affärsman och bilsamlare.

För några dagar sedan kom nyheten att en samlare ville sälja 33-stycken lyxbilar varav 25 är av märket Ferrari.

Först spekulerades det i att bilarna tillhörde kung Carl XIV Gustavs kompis, sultanen av Brunei. Som belägg för detta påstod en del av bilarna vara så unika att de enbart kan ha tillhört sultanen.

Finns i Singapore

Nu kommer nya obekräftade uppgifter som säger att samlingen i själva verket tillhör Alfred Tan, en affärsman från Singapore. Tan och hans son Edward äger Hong Seh Motors, som under flera årtionden haft generalagenturen för Ferrari i Singapore. För två år sedan fyllde Hong Seh Motors 40 år. Detta firades med att ställa ut flera av bilarna i Tans samling.

Förra året förlorade dock Tan Ferrari-agenturen till en konkurrent.

Vill sälja

Nu har finansmannen Tan bestämt sig för att sälja bilarna. En anonym Ferarri-expert i Singapore uppger för Aftonbladet att Tan annonserat ut samlingen i Singapore The Strait Times den 25 september.

På flera nätforum spekuleras det nu om delar av Tans kollektion ändå kan komma från sultanatet. Enligt Jalopnik påstås det i ett inlägg på nätet att Tan ska ha köpt några av bilarna redan 1998.

Eftersom Tan hade den enda Ferrari-agenturen i regionen passade han ibland på att beställa några bilar till sig själv samtidigt som han försåg sultanen med nya bilar. Därför har han i sin samling flera likadana bilar som sultanen.

För att slippa landets väg och importskatt lät Tan bli att registrera fordonen vilket förklarar varför de har så få mil på mätaren. Då flera av bilarna vänsterstyrda är de förbjudna i Singapores trafik eftersom landet har vänstertrafik.

ARTIKELN HANDLAR OM