Porsche lanserar nya Cayman R

Lättare och kraftigare

1 av 9
Foto: AFP
MOTOR

Under onsdagen visade Porsche upp sin ”nya mittmotorbil”. Och som många gissade var det en lättviktsversion av Cayman. Modellen är en lättare, kraftigare och strippad version av Cayman S.

Många gissade på att namnet skulle bli Club Sport, men det blev Cayman R. Den nya versionen har fått många lättviktskomponenter och modifieringar som totalt sänker vikten med 55 kilo jämfört med S-versionen. Visst det innebär att bekvämligheter som klimatanläggning och stereo har offrats på bantnings-altaret, men istället har modellen begåvats med nya fälgar, sportstolar i kolfiber och dörrpaneler från 911 GT3 RS.

Även boxermotorn har fått sig en genomgång och producerar nu 10 hästkrafter mer än i Cayman S (totalt 330 hk). Vridmomentet är detsamma, men i och med att bilen både har blivit lättare och kraftigare ger det en bättre ratio kraft/vikt. Chassi-sättningen är 20 millimeter lägre och i sann viktjakt har även bränsletanken minskats något till 54 liter.

Det innebär att R-versionen skalar av 0,2 sekunder på spurten 0-100 km/h och tiden skrivs till fem sekunder blankt. Med dubbelkopplingslåda och Sport Chrono-paketet sänks tiden till 4,7 sekunder. Topphastigheten är även den något högre 282 km/h, jämfört med 277 km/h.

Cayman R kommer med vad Porsche kallar ”Cayman Aerokit” med olika stylingelement som en fixerad bakvinge och sidobackspeglar i kontrastfärger, strålkastare med svart list och Porsche dekaler ingår. Vid lanseringen kommer även modellen att få en färg som är unik.

Porsche Cayman R kommer att börja säljas under februari 2011 och lanseringspriset i Tyskland ligger på 69 830 euro (inklusive 19 procents moms) – motsvarande 656 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM