Nissan lanserar udda suv-cab

Premiär för Nissan Murano CrossCabriolet

1 av 13
Foto: AFP
MOTOR

I USA älskar man cabbar.

Och stora bilar med fyrhjulsdrift.

Nu kapar Nissan taket på Muranon och – huxflux – har vi fått fram den första suv:en med fällbart tak – Nissan Murano CrossCabriolet.

"Nähä, för Willys Jeep var första bilen utan tak, men med fyrhjulsdrift” säger den näsvise.

Sant.

Men var den konstruerad med ett upp- och nedfällbart tak?

Inte i vanlig cab-bemärkelse.

Som bil betraktad är Nissan Murano CrossCabriolet en annorlunda syn. Kanhända kommer den inte att vara i närheten av prestigefyllda designpris. Men som bil är den verkligen udda.

Hög markfrigång har den och ordentlig sufflett. Konstruktionen kräver en förstärkt chassi då ett stabiliserande plåttak saknas. I tygtaket CrossCabrioleten har bara två dörrar men stora. De är förlängda med hela 20 cm för att ge ett hyggligt insteg till baksätet – en utmaning i p-huset.

Litet bagage

Bagagerummet är inte så stort med taket nedfällt, 215 liter. Med taket uppfällt växer det till 348 liter, lagom för några sportbagar coh lite till.

Bilen har fyrhjulsdrift och drivs av en 3,5-liters V6-bensinare med 265 hästar med ett vridmoment på 336 Nm vid 6000 varv. På utrustningssidan kommer köparna inte att sakna mycket då det mesta ingår, bl a navigator och flerzons klimatsystem.

Få tillval

Ett av få tillval till trä- och metalldetaljerna i kupen är läderinteriören som kan fås i färgerna svart, Cashmere (ljusbrun) och Camel (brunt). Bilens kan fås i sex olika färgnyanser: Sunset Bronze (kopparbrun), Caribbean (ljust turkosa), Merlot (vinröd), Platinum Graphite (grafitgrå), Super Black (svart) och and Pearl White (pärlvitt).

Priset i USA på Nissan Murano CrossCabriolet blir drygt 46 000 USD eller ca 322 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM