Elbilstillverkaren Tesla stämmer Top Gear

”Vi vill stoppa deras lögner”

Foto: AP
Top Gears programledartrojka; Richard Hammond, James May och Jeremy Clarkson.
MOTOR

Brittiska motorprogrammet Top Gear ville göra en poäng av att ett batteri kan laddas ur.

Nu stämmer Tesla, som tillverkar elsportbilen med samma namn, Top Gear och BBC.

– Vi gör inte det här för pengar, säger Teslas kommunikationschef Ricardo Reyes.

I december 2008 sände världens mest sedda motorprogram, Top Gear, ett test mellan elsportbilen Tesla och den konventionellt drivna Lotus Elige, på vilken Tesla byggt sin bil.

I inslaget påstod programledaren Jeremy Clarkson att Teslan förlorade sin laddning efter bara 88 kilometer. I inslaget visades också hur Clarkson knuffade bilen till garaget och han avslutade med kommentaren:

– Det är ju synd att den inte funkar i verkliga livet.

Gick till motangrepp

Efter att programmet sänts gick Tesla till motangrepp mot Top Gear, Clarkson och BBC. Företaget menade att bilen inte förlorade sin laddning, inte behövde knuffas och bad BBC att rätta till felet.

Efter en del debatterande fram och åter böjde sig också programmet för kritiken och medgav att bilderna på knuffandet var menade att det visade vad som kunde hända, men menade också att det var en rättvis bild av hur Teslas bil klarade av testet.

Historien kunde ha stannat där, men eftersom programmet numer finns på såväl dvd som för beskådande på nätet och i reprissändningar utan tillrättaläggandet, tar Tesla historien vidare.

Bil-sajten Autoblog rapporterar att Tesla lämnat in en stämningsansökan mot Top Gear och BBC.

”Hade inget val”

– Vi har upprepade gånger klagat till BBC om felaktigheterna och bett dem rätta till det här, men de har ignorerat oss. BBC:s uppträdande gav oss inget annat val än att stämma dem för att stoppa deras lögner, säger Teslas talesperson Myra Pasek till Daily Mail.

BBC har konstaterat att en stämning inkommit, men inte kommenterat ärendet mer än så.

Vi lär få återkomma i ärendet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar