Saab söker nya pengar i Kina

Rykte: Nära överenskommelse med kinesiskt företag

MOTOR

Samtidigt som Saabs försäljning i Sverige minskar kraftigt försöker bolaget att hitta nya investerare i Kina.

Saabs finansiella ansträngningar i Kina fortsätter men än är inget klart.

– Victor Muller är kvar i Kina och driver diskussionerna tillsammans med några till från Saab, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Med vilka man diskuterar vill Saab inte berätta.

Enligt vad en källa uppger för TV 4 Nyheterna Väst ska Saab vara mycket nära en överenskommelse med ett kinesiskt företag. Även två andra kinesiska företag ska vara intresserade.

– Så fort vi har något att meddela så gör vi det, säger Gunilla Gustavs.

– Jag kan inte spekulera om någon tidsplan men det har högsta prioritet och vi hoppas att vi kan meddela något inom kort.

TT: När är inom kort?

– Det är en tolkningsfråga – och jag vet faktiskt inte, förklarar Gunilla Gustavs.

De senaste tre veckorna har Kronofogden tagit emot betalningsföreläggande mot Saab Automobile från sju företag, uppger SR:s P4 Väst.

Kräver 250 miljoner

Tillsammans kräver de Saab på drygt 2,5 miljoner kronor, men skulderna är egentligen större och växer dessutom med nya fakturor och dröjsmålsränta på de gamla.

Flertalet företag som vänt sig till fogden fortsätter att arbeta för Saab, oklart dock hur länge. Ett av dem har brutit samarbetet.

Skuld hos Kronofogden

Sedan tidigare har Saab en skuld hos Kronofogden för statliga lönegarantier under rekonstruktionen 2009. Saab och staten tvistar fortfarande om skulden som ligger på drygt 120 miljoner kronor.

Enligt Pär Isaksson, presstalesman i Norden för Europeiska Investeringsbanken (EIB) kommer banken inte med något besked under måndagen i Saab-frågan.

– Det finns inget att tillägga i dag.

TT: Väntar ni på ytterligare uppgifter från andra håll innan ni kan säga ert?

– Jag kan inte kommentera det, säger Pär Isaksson.

EIB ska bland annat ge besked om hur man ser på ägarfrågan i Saab, om de ryske bankmannen Vladimir Antonov kan släppas in i Saab som delägare.

Muller kvar i Kina

Saabs ägare Victor Muller är fortfarande kvar i Kina tillsammans med en del Saabfolk och diskuterar eventuellt samarbete med flera kinesiska bilföretag.

– Jag tror vi kan ha en klar agenda i mitten av veckan. Och att man då kan gå ut och berätta vad man kommit fram till i Kina, säger Lars Carlström, talesman i Sverige för den ryske finansmannen Vladimir Antonov som gärna vill bli delägare i Saab.

– Jag kan inte berätta vilka företagen är men det är företag som skulle vara bra för Saab.

Parallella spår

Det handlar om att få loss pengar till det blödande Saab, pengar på både kort och lång sikt. Kinaspåret körs parallellt med Antonovspåret.

– Ja, så är det. Det ska klart understrykas att alla aktiviteter som sker i Kina är i symbios med de diskussioner som förs med Antonov. Vi hoppas så snart vi kan få ett godkännande av EIB och den svenska regeringen, så vi kan hantera den kortsiktiga finansieringsfrågan, säger Carlström.

Kan få köpa fastigheter

Den korta lösningen är att Antonov tillåts köpa Saabs fastigheter, då kan Saab tillföras 270 miljoner kronor.

– Det viktiga nu är att vi har ett klartecken från EIB och svenska regeringen att Antonov kan gå in som finansiär och delägare. Men tyvärr dröjer det.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM