Top Gear – cirkus för bilnördar

Aftonbladet Bil går på galen bensindoftande liveshow

1 av 8
Några av The Stigs privata superbilar visas. Ferrari 458 Italia är redaktionens favorit. Foto: Top Gear
MOTOR

När Top Gear lämnar studion och spelar live – som i Oslo – drar de publik som en rockkonsert.

Bilteater kallar Jeremy Clarkson sin show för.

Eller sin och sin, han delar den, motvilligt med kollegorna James May och Richard Hammond.

Och givetvis kallar han den inte bara för bilteater, utan för ”universums mest spektakulära bilshow och teaterföreställning”.

Stunts och humor

Nu är konkurrensen på området inte mördande, men icke desto mindre är Top Gear Live, som föreställningen kallas, klart sevärd.

Eldfängda stunttrix blandas med en god portion humor, sarkasm och rapp ordväxling mellan de tre programledarna. Gillar man Top Gear på tv blir man inte besviken på deras teater, eller cirkus som är en bättre benämning på showen.

Richard Hammond berättar för mig, några veckor före Oslo, att han gjorde ett misslyckat trädgårdsprogram en gång. Det var inte hans grej, för lite motorer. Men i liveshowen får han chans till revansch.

Trädgårsfordon

I god Top Gear-anda bjuder trion på var sitt hemmabygge som de ska köra race med. Temat är trädgårdsmaskiner.

Hammond har byggt en framhjulsdriven chopper av en bensindriven grästrimmer. James kör en gokartliknande tingest som drivs av motorsågar medan Jeremy som vanligt flippat ur och byggt en svävare med sex flymogräsklippare och två stora lövblåsmaskiner.

Framhjulsdrivna motorcyklar har aldrig varit någon hit så Hammond får ingen revansch i trädgårdsbranschen. Jeremys svävare snurrar bara runt, till slut får han stopp på eländet men då har James redan gått i mål för länge sedan. Captain Slow tar en överraskande seger.

350 miljoner tittare

Top Gear har funnits som bilprogram ända sedan 1977 och 1988 blev Jeremy Clarkson en av programledarna. Hans humor och snabba käft ökade tittarsiffrorna enormt men mot slutet av nittiotalet hoppade han och flera av de andra profilerna av.

Efter en nystart 2002 är det mer show än trafikmagasin, något som man emellanåt får kritik för. Men med 350 miljoner tittare världen över får man nog anse att kritikerna är i minoritet.

Tittarna fick välja

Top Gear gjorde en egen tittarundersökning i ämnet där man frågade vad tittarna helst såg: en duell mellan två sportbilar, eller att de tog bilarna i ett flygplan, flög över Arizonaöknen och släppte ner dem för att se vilken som landade först. Svaret är lika självklart som succén för Top Gear.

Kan komma till Stockholm

Ingenting är spikat ännu, men BBC satsar på att komma till Stockholm nästa år med sin cirkus.

De billigaste biljetterna i Oslo låg runt 400 norska kronor. Trots en fånig avslutning som möjligen uppskattas av tioåringar, där The Stig jagas av kulspruteförsedda bilar som skjuter lösa skott, är det värt varenda krona.

ARTIKELN HANDLAR OM