Kör rätt - spara tusenlappar

Tipsen som sänker dina bensinkostnader

MOTOR

Håll rätt tryck i däcken, undvik onödig last och använd klimatanläggningen sparsamt och du minskar bilens bränsleförbrukning med tio procent.

Bilisten tvingas betala höga bensinpriser under semestern och sommaren men det finns enkla knep för att minska bränsleförbrukningen och kostnaderna. Enligt Trafikverket kan du som privatbilist spara flera tusen kronor varje år genom att exempelvis köra med rätt lufttryck i däcken, ta bort takräcke och takbox och hålla hastighetsgränserna. Yrkesföraren kan tjäna tiotusentals kronor och åkerier miljoner.

– Viktigast är att köra jämnt. Det märks inte bara i plånboken utan är även positivt för miljön, säger Henrik Christmar, informatör vid Trafikverket.

Ett smidigare körsätt har bara fördelar. Det visar flera projekt med så kallad eco driving. Trafikverket har tillsammans med Taxi Borås startat en utbildning i eco driving. Bolaget har hittills minskat sina bränslekostnader med i snitt 13 procent.

För sparsam och jämn körning krävs att du har koll på trafiken framför. Man ska undvika onödiga stopp och hastiga inbromsningar. Andra råd är att växla upp tidigt, köra på hög växel med jämt gaspådrag och motorbromsa. Det finns också mycket att vinna genom god planering av färdväg och tidpunkt för resan.

FAKTA

Så får du tanken att räcka längre

Med några enkla knep kan du som bilist minska bränsleförbrukningen med tio procent.

1. Håll koll framåt. Undvik onödiga stopp och inbromsningar

2. Växla upp tidigt – kör på hög växel

3. Kör mjukt med jämnt gaspådrag. Håll hastighetsgränserna

4. Släpp gasen när motorvarvtalet överstiger 1 500–1 600 varv per minut

5. Rulla i medlut, håll jämt gaspådrag i motlut

6. Håll rätt tryck i däcken

7. Minska luftmotståndet genom att ta bort takbox och takräcke

8. Kör inte på tomgång

9. Serva bilen regelbundet

10. Använd inte klimatanläggningen (AC:n) i onödan

Källa: Trafikverket (TT)

TT