Rekorddyr bensin - närmar sig 15 kronor

Det höga priset ser ut att bestå - och fler höjningar kan vara på väg

MOTOR

Ledande bensinbolag höjde på måndagen sina riktpriser med 20 öre till den nya rekordnivån 14:88 kronor per liter 95-oktanig bensin.

Det tidigare rekordet, 14:78 kronor, noterades i april i fjol, skriver TT.

Dieselpriset höjdes med tio öre till 14:74 kronor, fortfarande en bit under rekordnivån 15:04 kronor som nåddes för ett par veckor sedan.

Etanolen kostar liksom tidigare 10:38 kronor per liter.

– Orsaken är att råoljepriset är så högt. Det är inte på grund av de fysiska marknaderna, utan mer på grund av bekymmer över konflikten i Iran. Den konflikten som är i Iran är väldigt avgörande för oljepriset nu, säger oljeanalytikern Thina Margrethe Saltvedt till SvD.

Sommaren kan bli riktigt dyr

Det höga priset ser ut att bestå - och vara på väg mot nya höjder. Det varnas för att priset stiger till sommaren. Orsaken till det är det spända läget mellan EU och Iran. EU har hotat med att bojkotta Iran från den 1 juli. Iran i sin tur möter hotet med att fundera på om landet ska sluta sälja olja till Europa innan dess. Men att priset höjs till sommaren är numera något av en tradition, oavsett konflikter och oroligheter på världsmarknaden. Just den tid på året då bilen blir oumbärlig för svenska semesterbilister.

Den 1 januari höjdes koldioxid- och energiskatten på bensin med 17,88 öre/liter och på diesel med 14,85 öre/liter.